Csurka István utolsó levele az Új Színház társulatának

Az Új Színház vezetősége azon levél közzétételével búcsúztatja az életének 78. évében elhunyt Csurka Istvánt, amelyet az író a társulatnak írt a vezetőváltást követő első társulati ülésre.

Mint a színház honlapján olvasható, a február 4-én hajnalban elhunyt Csurka István kétszeres József Attila-díjas író "Kedves magyar testvéreim! " megszólítással kezdődő levelében azt írta, hogy nem a hatalomhoz való feltétlen igazodás hajlama, hanem egy súlyos betegség gátolja meg abban, hogy személyesen vegyen részt mint intendáns a társulati ülésen.

Mint fogalmazott, amikor megírta A hatodik koporsó című drámáját, "amely az egész trianoni kérdést -legnagyobb nemzeti tragédiánkat - új megvilágításba helyezi", látnia kellett, hogy a dráma számára csak akkor nyílik tér - élettér - ha teremt, teremtenek. Dörner Györggyel - "régi barát, kitűnő színész és nagyszerű rendező" - és Pozsgai Zsolttal - "a legtermékenyebb és legtehetségesebb drámaíró és rendező" - összeültek, és megvetették A hatodik koporsó bemutatásának alapjait - áll a levélben.

"Éppen akkor hirdették meg az Új Színház esedékes pályázatát, amelyre beadtuk a magunkét és megnyertük. Azóta mocskos harc folyik ellenünk. De az állam és a főváros mellettünk áll" - írta, hozzátéve, hogy ezért tarthatnak most társulati ülést.

A levélben Csurka István úgy fogalmazott: az utcai harcok el fognak múlni, bent a színházban is. "A kérdés csak az marad, milyen színházat teremtünk. Lesz-e erős társulat, összetartás, jószándék és barátság" - írta, hozzáfűzve: mert a feladat nemcsak az, hogy egy-két szerző számára színpadot teremtsenek, hanem az, hogy a "lomtárbörtönre ítélt magyar klasszikusok" egész sorát feltámaszthassák Móricz Zsigmondtól, Németh Lászlón át Páskándi Gézáig. Hangsúlyozta: ehhez társulat kell, "szellemileg egy irányba húzó, küldetésével tisztában lévő".

"Igen a küldetés, legalábbis addig ameddig egyedül vagyunk. Majd, ha lesz másik hasonló társulat, a küldetést felosztjuk, mint a földet" - fogalmazott.

"Ezek tehát az intendáns kérései egy rászakadt sors, betegség távolából. Ha Isten segít, ott leszek. Amit eddig elértünk, az maga is eredmény" - zárta sorait Csurka István.

A színház vezetőváltását követő, első társulati ülésen, február 2-án felolvasták Csurka István kórházból küldött levelét.

2011 októberében az Új Színház vezetésére kinevezett Dörner György Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának. Tarlós István főpolgármester azonban a tiltakozások hatására decemberben felkérte, hogy ne alkalmazza a színházban. Dörner György erre úgy reagált, hogy ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette Csurka intendánsi szerepét.

Dörner György igazgató (jobbra) és Pozsgai Zsolt főrendező beszélget az új helyesírással nyitó Újszínházban
Budapest, 2012. február 2. Dörner György, az Új Színház február 1-jével kinevezett igazgatója (j) Pozsgai Zsolt főrendezővel beszélget a társulati ülés előtt a teátrum büféjében. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.