Csurgó csődközelben

Veszélybe került Csurgón a városi intézmények alkalmazottai és a közmunkások bérének kifizetése. A Somogy megyei településen – amelyet tavaly nyárig Szászfalvi László egyházügyi államtitkár irányított – drasztikus megszorító intézkedésekkel próbálják elkerülni a csődöt.

Kétségessé vált a Somogy megyei Csurgón az, hogy a helyi önkormányzat ki tudja-e fizetni augusztusban a városi intézmények dolgozói és a közmunkások júliusi bérét, s jut-e pénz a segélyekre. Csődközeli helyzetbe került ugyanis az 5700 lakosú város, amelyet 1990-től – néhány éves megszakítással – 2010 nyaráig Szászfalvi László egyházügyi államtitkár irányított.

Füstös János (Fidesz-KDNP), a település polgármestere elmondta, hogy 2004 óta folyamatosan csökkent a város állami támogatása, ugyanakkor mind több feladat hárult az önkormányzatra, s ez évről-évre nehezebb helyzetet teremtett. Mint fogalmazott, sokáig próbáltak talpon maradni, ám nem sikerült,  elindultak lefelé a „pénzügyi lejtőn.” Mára pedig jelentős adósságokkal küzd az évente 2,5 milliárd forintból gazdálkodó kisváros: 700 millióra rúg a pénzintézetek és a beszállítók felé fennálló tartozása, a működési hiány pedig az idén meghaladja a 270 milliót.

A polgármester szerint eddig, ha nehezen is, de kisebb-nagyobb megszorításokkal, elbocsátásokkal, takarékossági intézkedésekkel, folyószámla- valamint bérhitelek felvételével fizetőképes maradt a település. Most azért kerültek „végveszélybe”, mert kimerítették a meglévő folyószámlahitelüket, az újabb kölcsön felvétele pedig csúszott, mivel szigorú feltételeket szabott, válságterv kidolgozását írta elő az önkormányzat bankja. Emiatt pedig összesen 700 csurgói bére, segélye került veszélybe.

A város vezetője szerint az „utolsó utáni pillanatban” sikerült megállapodniuk a bankkal, vagyis lesz pénz a bérek, segélyek kifizetésére, ám ezért komoly áldozatot kellett vállalniuk. A csütörtöki testületi ülésen 100 milliós megszorító csomagot fogadtak el a képviselők.

A testületi döntés szerint a város intézményeiben – az iskolákban, a könyvtárban, a polgármesteri hivatalban –, valamint Csurgó két, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cégénél összesen százmillió forintos kiadáscsökkentést tűztek ki célul. Füstös János kérdésünkre közölte: elkerülhetetlenek lesznek az újabb a leépítések.

A polgármester szerint fájdalmas lépésekre kényszerülnek, ám ezek nélkül a város csak ideig-óráig maradna talpon. A megszorításokkal és a közelmúltban kapott állami „önhikis-támogatással” azonban sikerül megmenteni Csurgót a pénzügyi összeomlástól – tette hozzá Füstös János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.