Csúcsra járatják az algyői gázkutakat

Van bevethető gázkészlet az épülő algyői tárolóban; külföldre mennek dolgozni az orvosok Bács-Kiskunból; nincs pénz akadálymentesítésre Tolnában; fagyban is menő a Balaton - vidéki tudósítóink, illetve az MTI lapszemléje.

Termelnek az algyői gázkutak

Az épülő algyői "Szőreg 1" stratégiai gáztárolóban is van bevethető gázkészlet - írja a Délmagyarország. Elvben tehát ezt a tárolót is meg lehetne csapolni. Eddig azonban semmi nem indokolta, hogy ilyen döntést hozzanak. Egyébként a hazai gáztermelés csaknem felét még mindig az algyői medence adja. Ezekben a napokban az algyői mező összes kútja működött, míg normál körülmények között csak a háromnegyedük megy. Egyébként a másik föld alatti algyői tároló, a Maros 1 is teljes kapacitással küldi a gázt az országos vezetékbe. A termelés egyébként télen-nyáron folyamatos, de míg ilyenkor, télen közvetlenül a gázvezetékbe kerül a földgáz, nyáron az a mennyiség, amit nem használnak föl a fogyasztók, az öt hazai nagykereskedelmi földalatti gáztároló valamelyikébe. (Tudósítónktól)

Külföldre mennek az orvosok Bács-Kiskunból

Becsülni is lehetetlen volna, hány Bács-Kiskun megyei orvos dolgozik jelenleg külföldön; nagyon sok olyan friss diplomás van, aki azonnal útnak indul és már rezidensként is külföldön dolgozik - írta keddi számában a Petőfi Népe. Borda Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Orvosi Kamara elnöke a lapnak elmondta: a megyében 2004 óta hatvan orvos kérte az úgynevezett jóhírnév-igazolást, ami a külföldi munkavállaláshoz szükséges. A kamara adatai szerint 15 tagjuk már külföldön dolgozik, de bizonyosan nagyobb a külföldön munkát vállaló orvosok száma, mert néhány éve a kamarai tagság nem kötelező. Egy doktornő, aki már értékesítette kecskeméti háziorvosi praxisát és Svédországba készül, elmondta: egy spanyol cég keres Svédországba orvosokat, ahol információi szerint már vannak olyan egészségügyi intézmények, amelyekben egész osztályokon kizárólag magyar orvosok, nővérek, egészségügyi szakemberek dolgoznak. (MTI)

 

Fagyban is menő a Balaton

Új perspektívát kapott az idei kemény téllel a Balaton és környéke. Ezrek csúszkálnak, korcsolyáznak, fakutyáznak a tó jegén, írja a Vas Népe. A keszthelyi strandon zene szól, főleg tinik visonganak a jégen. Hévizen , az Aquamarin szállóban százmilliós felújítás előtt álnak, de a gyógymedencék miatt most is vannak vendégek. A mínusz tíz fok ellenére a Hévízi tóban sokan úszkálnak. (Tudósítónktól)

Akadálymentesítés - pénzügyi akadályokkal

Bár a jogszabály előírja, pénz híján több településen nem tudják határidőre elvégezni az oktatási intézmények akadálymentesítését - írta keddi számában a Tolnai Népújság. A törvény szerint 2009 végéig kell akadálymentesíteni az óvodák és általános iskolák épületeit a kétezernél nagyobb lélekszámú településeken. Simontornyán két általános iskola és az óvoda épülete vár akadálymentesítésre, de Csőszné Katz Edit polgármester szerint nem tudják elvégezni a munkát, ha nem jutnak pályázati támogatáshoz. Fekete József, Gyönk polgármester arról számolt be, hogy idén még sikeres pályázat esetén sem készülhet el az iskola 15 millió forintba kerülő akadálymentesítése. Tamási tavaly jelentős összeget nyert iskolafejlesztésre, amely magában foglalja a város két iskolájának és gimnáziumának akadálymentesítését is, a beruházás azonban az idén nem fejeződik be. (MTI)

Elkelt a zalaegerszegi jégcsarnok

Új tulajdonosa van a felszámolás alá került zalaegerszegi jégcsarnoknak. A létesítményt az MKB Bank vásárolta meg – írja keddi számában a Zalai Hírlap. Horváth Szilárd, felszámoló-biztos elmondta, hogy a pénzintézet 150 millió forintot fizetett a létesítményért. A lap emlékeztet arra, hogy a csarnokot korábban üzemeltető cég több mint 400 millió forintos tartozást halmozott fel, ezért vált elkerülhetetlenné a felszámolás, majd az értékesítés. (Tudósítónktól)

 

Fatolvajoknak nézték az önkéntes takarítókat

Fatolvajoknak vélt egy útellenőr és a rendőrség három férfit, akik a közelmúltban önkéntes alapon láttak hozzá a Sellyéről Szigetvárra vezető úton található egyik útkereszteződés környékének megtisztításához - írta kedden az Új Dunántúli Napló. A munkavégzésről az útellenőr tett bejelentést, miután hiába kérte a faágakat összegyűjtő három férfi engedélyét. Amikor a rendőrök a helyszínre értek, kiderült: a közútkezelőt nem érte kár, az "elkövetők" csak takarítottak. A három férfi azért vállalt társadalmi munkát, mert úgy ítélte meg, tarthatatlan, hogy a Baranya és Somogy megye határán lévő kereszteződést elhanyagolják és emiatt az balesetveszélyes. (MTI

Ünnepi hangverseny Kocsár Miklós tiszteletére

Álomi beszédem címmel a 75 éves Kocsár Miklós zeneszerzőt köszönti ünnepi hangversennyel a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a Pro Musica Leánykar február 8-án, Budapesten. Az Iparművészeti Múzeum aulájában este hatkor kezdődő koncerten a szerző életművéből válogatott darabok mellett a Cantemus legfrissebb, Kocsár kórusműveit tartalmazó Álomi beszédem című lemezének anyagából is felcsendülnek kórusművek – írja a Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.