Csoportosan kértek székelyek magyar állampolgárságot Egerben

Nyolcvankét gyergyószentmiklósi és zetelakai székely adta be egy időben honosítási igényét pénteken Egerben, illetve a közeli Felsőtárkányban és Mezőkövesden.

Az egri okmányiroda dolgozói az ügyintézés megkönnyítése érdekében kitelepültek a Városháza dísztermébe, és ott fogadták be az egyszerűsített honosítás iránti kérelmeket. A dokumentumok minél gyorsabb feldolgozása érdekében az egriek segítséget kértek a felsőtárkányi és a mezőkövesdi önkormányzatoktól is.

A hevesi megyeszékhely testvérvárosi kapcsolatban áll Gyergyószentmiklóssal, míg Zetelakával az Egri Végvár Polgári Kör ápol partnerkapcsolatot. Azt tervezik, hogy az igénylők június 4-én, a nemzeti összetartozás napján Egerben teszik le az állampolgári esküt.

Mezei János, a 90 százalékban magyarok lakta 20 ezer lelkes Hargita megyei Gyergyószentmiklós polgármestere azt hangsúlyozta, hogy kilencven éve várnak erre a pillanatra, és most köszönetet mondanak a nemzetnek és a kormánynak.

"Mi Magyarországon laktunk, lakunk, és fogunk is lakni ezentúl" - mondta; megfogalmazása szerint az a tudat tartotta bennük a lelket. Utalt arra, hogy az egyszerűsített honosítási törvény szerint nem kell állandó magyarországi tartózkodási hely az állampolgárság elnyeréséhez. A nemzethez tartozás tudatának köszönhetik, hogy még most is magyarul beszélnek, és összetartó közösségeik vannak Székelyföldön és egész Erdély területén - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: levélben fordultak valamennyi, szám szerint nyolc magyarországi testvértelepülésük vezetéséhez, hogy tegyék lehetővé az állampolgársági igények csoportos befogadását. Közülük Eger tett eleget elsőként a kérésüknek.

Sándor László, a Hargita lábánál fekvő színmagyar, 5800 lakosú Zetelaka volt polgármestere arról szólt: a törvény elfogadásával megszűnt az az érzésük, hogy Magyarország mostohagyerekként kezeli őket.

Mindketten hangsúlyozták, hogy a székelyföldi magyarság körében igen nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, a csíkszeredai főkonzulátuson például a két hónapot kell várni az állampolgársági igények benyújtására.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője közölte: a kormányzat számára örömteli, hogy január óta már mintegy harmincezer határon túli magyar kérte a honosítását.

A nagy érdeklődést érzékelve, heteken belül a kormányablakoknál is lehetővé teszik az állampolgársági igények beadását - mondta a hivatalvezető.

Habis László (Fidesz), Eger polgármestere úgy fogalmazott, hogy a haza, a nemzet és az állampolgárság a magyarság számára összekapcsolódó értékek, ezért tettek eleget a gyergyószentmiklósiak kérésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.