Csontos István szólhatott volna

Az elsőfokú ítélet ismertetésével megkezdődött a másodfokú büntetőper a romák sérelmére 2008–2009-ben hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat ügyében szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán.

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. A vádlottak fellebbeztek, részben az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése, részben felmentés és enyhítés érdekében.

A Máziné dr. Szepesi Erzsébet által vezetett bírói tanács
A Máziné dr. Szepesi Erzsébet által vezetett bírói tanács
Veres Viktor / Népszabadság

Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008–2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. Az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat. A kislétai és a tiszalöki bűncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

Az ügyészség a negyedrendű vádlott esetében súlyosítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak (ő csak a két utolsó támadásban vett részt sofőrként) a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetősége a gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról. Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság nem követett el olyan eljárási szabálysértést, amelyet utóbb ne orvosolt volna. Álláspontjuk szerint a bíróság széles körű bizonyítás eredményeképpen túlnyomó részben megalapozott tényállást állapított meg.

Az elsőrendű vádlott védője egyebek mellett kifogásolta a követhetetlen bizonyítási eljárást, egyes esetekben a tanúkihallgatások módját, a szembesítések és kioktatások elmaradását, továbbá azt, hogy az elsőfokú bírósági eljárás során egyes esetekben nem történtek meg szakértői kirendelések, nem döntöttek indítványokról, valamint a többi között a tárgyalási jegyzőkönyvek hiányosságaira is felhívta a figyelmet. Az első tárgyalási nap nagyfokú sajtóérdeklődés mellett zajlott. A vádlottakra a büntetés-végrehajtás kommandósai vigyáztak. Az ügyben május 8-án hirdetnek határozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.