Csökkentették a házfoglalók pénzbírságát

A januári "házfoglalás" során előállított több aktivista pénzbírságát csökkentette a bíróság kedden - közölte A Város Mindenkié elnevezésű civil szervezet az MTI-vel.

A Város Mindenkié közleménye szerint kedden volt az első bírósági tárgyalás azoknak az aktivistáknak az ügyében, akik januárban elfoglalták a VII. kerület, Csányi utca 5. alatt lévő, üresen álló önkormányzati ingatlant. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték - tették hozzá.

Az eset során 27 házfoglalót előállítottak, és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt eljárást indítottak ellenük. Egyénenként 30 és 110 ezer forint közötti, összesen több mint egymillió forint értékű bírságot állapítottak meg. A bírósági tárgyalást az aktivisták kezdeményezték, hogy kifejthessék, mi volt a céljuk a foglalással, és a bírság elengedését kérjék, mivel - mint fogalmaztak - "tettük nem volt veszélyes a társadalomra".

A keddi tárgyaláson tíz ember ügyét tárgyalta a bíróság, és kimondta: "bár az aktivisták ellenálltak a rendőri intézkedésnek, cselekedetük erőszakmentes volt, a társadalomra nem volt veszélyes, sőt fontos társadalmi problémára hívták fel a figyelmet" - írta a civil szervezet. Jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt így tíz emberből kettő pénzbírságát figyelmeztetésre változtatta, hét ember pénzbírságát csökkentette, egy esetében pedig fenntartotta az eredeti összeget - írta a civil szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.