Zsugorodó bölcsődei várólista Rákospalotán

Jelentősen csökkentheti végeláthatatlan bölcsődei várólistáit a XV. kerületi önkormányzat azzal a negyven férőhelyes új bölcsődével, melyet ma adtak át a Kavicsos közben. Az évekig használaton kívüli bölcsődét hetvenmillió forintos támogatással újították fel, elvégezték az akadálymentesítést és megvásárolták az eszközöket.

Mivel a bölcsődei kapacitáshiány Rákospalotán is súlyos nehézségeket okozott a családoknak, s az elhelyezésért topogók várólistája hosszúra nőtt, ezért a kerület egy évekkel ezelőtt egy évekkel ezelőtt bezárt bölcsődéje újbóli megnyitása mellett döntött. A 40 férőhelyes épületrészt ma adták át ünnepélyes keretek között. A rendezvényen a XV. kerület polgármestere, Hajdu László örömtelinek nevezte, hogy olyan területen fejleszthetnek, ahol ilyen nagyfokú igény van rá. Hozzátette, ez csupán egy állomás, hiszen épp elbírálás alatt áll egy másik hasonló pályázatuk, melynek keretében a rákospalotai Fő utcában egy új bölcsődét építene az önkormányzat, s tervben van egy harmadik intézmény felújítása, korszerűsítése is.

Az önkormnyzat tájékoztatása szerint az elmúlt három évben, a most átadott negyvennel együtt összesen száz férőhellyel bővült a kerületi bölcsődék befogadóképessége, jelenleg 465 férőhely áll rendelkezésre. A feltöltöttség azonban ennél magasabb, mintegy 550 gyermeket látnak el. A várólista hossza örvendetesen csökkent, de ma is 80-100 család vár kisgyermekének elhelyezésére. Az Egyesített Bölcsődék éves költségvetése 550 millió forint, ennek 45 százalékát az állami normatíva fedezi, 55 százalékát viszont az önkormányzat kell hozzátennie.

Az utóbbi években a XV. kerületben is megnőtt az igény erre a szolgáltatásra, egyrészt a gyes és a gyed időtartamának csökkentése miatt, másrészt azért, mert több száz új lakás épült a kerületben, amelyekbe sok fiatal család költözött. Az iskolai beiratkozási adatokból úgy tűnik, megállt a gyermeklétszám csökkenése. További bölcsődei bővítésekre lesz szükség, így a pályázati, fejlesztési munka folytatódik - fűzte hozzá Hajdu László.

A fővárosban a népességmutatók szerint az óvodás korú gyermekek száma az elkövetkezendő években is biztosan növekedni fog, várhatóan évente 5500-zal. Ezért is döntött úgy a XV. kerület, hogy bővíti kapacitását. Mivel erre a Kavicsos bölcsődében infrastrukturálisan is adottak voltak a feltételek, úgy határoztak, hogy a hét, önkormányzati fenntartású intézményből a Kavicsossal kezdik a beruházást. A felvételkor a várólistákon szereplő hátrányos helyzetű családok gyermekei előnyt élveznek.

Az elnyert csaknem hetvenmillió forintból az intézményhez tartozó, eddig használaton kívüli épületrészt újították fel. Két gondozóhelyiséget, négy csoportszobát, két fürösztőt, valamint egy tálaló-előkészítő helységet alakítottak ki. A termek csúszásmentes burkolatot kaptak, az épületben sószobát is kialakítottak, amely a légúti megbetegedések megelőzését szolgálja. A helyiségekbe a szükséges, a mindennapi működéshez elengedhetetlen bútorokat is megvásárolták, amelyek a játék és a fejlesztés szempontjait egyaránt szem előtt tartják. A pedagógusok munkáját ezután az informatikai fejlesztés is segíti. Az új számítógéphez internetet is rendeltek, így a világháló kínálta lehetőségeket is használhatják a nevelői munka során.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával felújított bölcsőderészt komplexen akadálymentesítették, azért, hogy a babakocsival és kerekesszékkel érkezők könnyen közlekedhessenek az épületben, a vezetősávoknak köszönhetően pedig a gyengénlátók is egyszerűen tájékozódhatnak.

A XV. kerületben egyébként 15 középfokú és 15 alapfokú iskola, továbbá 23 óvoda és hét bölcsőde működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.