Csökkenhet a távhődíj

Részletekben lehet majd fizetni a januári távhőszámlákat a drágulás miatt, éves szinten azonban több ezer forinttal csökkenhet a háztartások fűtési költsége egy készülő fővárosi előterjesztés alapján.

Idén egy 52 négyzetméteres átlaglakás éves szintű távhő költsége csaknem négyezer forinttal lehet kevesebb - tudta meg az MTI szombaton fővárosi képviselőktől. Az idei januári távhőszámla viszont csaknem 50 százalékkal több lehet az egy évvel korábbinál; ezért valószínűleg részletekben lehet majd kifizetni.

Városházi források szerint Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek előterjesztéséről hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet, végleges döntést a hó végén hozhat a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint februártól egy évig az alapdíjak 5 százalékkal, a hődíj-tételek az újonnan bevezetendő hődíj-árengedményen kívül 3,5 százalékkal csökkennének a jelenlegi díjakhoz képest.

A Főtáv és a Budapesti Erőmű Zrt. közti tárgyalások eredményeként egy újfajta hődíj-árengedményt kapnának a lakossági fogyasztók. Ezzel egyidejűleg megszüntetnék a tavaly február óta minden lakossági fogyasztónak biztosított 2,5 százalékos energetikai korszerűsítési árengedmény.

Az anyag kitér arra is, hogy tavaly a negyedéves gázáremeléseket egy hónapos késéssel követő hődíjemelkedés miatt, az átlagos hőfelhasználás mellett 11 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztók éves távhőköltsége az előző évhez képest. Idén azonban a gázárak várható csökkenésének következtében a felhasználók számára érzékelhetően elindul a hődíjak csökkenése.

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a 240 ezer budapesti távfűtéses lakásból 136 ezer lakás, csaknem 1500 épület érdeklődött tavaly a Főtáv fűtéskorszerűsítési programja iránt. Az úgynevezett ökoplusz program keretében jelenleg 200 épület mintegy 21 ezer díjfizetője részesül 10 százalékos alapdíj-csökkentésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.