Csökkenhet a köztisztviselők felmentési ideje

Januártól a köztisztviselők felmentési ideje nem lehetne több 2 hónapnál, ha az erről szóló önkormányzati bizottsági módosító indítványt elfogadja az Országgyűlés.

A köztisztviselők jogállásáról szóló - Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes politikusok által a Ház elé terjesztett - törvénymódosításhoz nyújtott be módosító indítványt Kovács Zoltán a parlament önkormányzati bizottságának elnökeként.

A bizottság azt indítványozza, hogy változtassák meg a köztisztviselőkre vonatkozó felmentési idő mai szabályait. A hatályos törvény szerint a köztisztviselőket legalább két hónapos felmentési idő illeti meg, amely a közszolgálati jogviszonyban töltött évekkel arányosan növekszik, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. A bizottsági módosító indítvány szerint a felmentési idő időtartama fix, két hónap lenne.

Az előterjesztő ezt azzal indokolja, hogy a felmentési idővel kapcsolatban a hatályos jogszabályok különbséget tesznek az államigazgatás, valamint a közigazgatás területén dolgozók között; a módosító indítvány a "rövidebb, 2 hónapos időtartamban meghatározott felmentési idő bevezetésével egységes szabályozást teremt".

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat - amely a tervek szerint január 1-jén lépne hatályba - azt indítványozza többek között, hogy jövő évtől az államigazgatás mellett legyen lehetőség a közigazgatásban is a munkavállalók indoklás nélküli elbocsátására. A parlament hétfőn folytatta le a jogszabálytervezet általános vitáját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.