Csökken a belvízi elöntés kockázata Csongrádban

Egy most elkészült belvízvédelmi beruházás révén Szeged térségében mintegy 600 négyzetkilométeres területen javul az ott élők biztonsága. A projekt folytatódik az Algyői-főcsatornától egészen az országhatárig.

Mintegy 700 millió forintból jelentős belvízvédelmi beruházás valósult meg Szegedtől északnyugatra, Szeged-Kiskundorozsma, Domaszék és Szatymaz térségében - közölte Kováts Zsuzsa projektadminisztrátor szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A fejlesztésnek köszönhetően javult a térségben élő 20,5 ezer ember biztonsága, s mintegy 600 négyzetkilométeres területen 30 százalékkal csökken a belvízi elöntés kockázata - jelezte a szakember a projekt eredményeit bemutató tájékoztatón.

A területen az éves csapadék mennyisége folyamatosan csökken, az elmúlt évtizedekben azonban megszaporodtak a kiugróan esős időszakok, ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban fordulnak elő rendkívül forró periódusok is. Így akár egy éven belül is előfordul a jelentős belvízelöntés és a súlyos aszály. A fejlesztés célja így kettős volt: javítani a térség belvíz- és csapadékelvezetését, valamint szükség esetén biztosítani a rendkívüli vízhiány mérsékléséhez szükséges vízmennyiséget.

Az In Situ Hungária Kft. által megvalósított projekt részeként az algyői főcsatorna 5,7 kilométeres szakaszán megtörtént a meder- és partrendezés, a szükséges helyeken a töltés megerősítése, a dorozsmai átemelőtelepnél új vízkormányzó műtárgy épült, Domaszéken pedig új energiatakarékosan, automatikusan üzemeltethető szivattyútelepet alakítottak ki - tudatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa.

Nógrádi Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Mórahalom polgármestere elmondta: a mindennapi biztonság, a gazdálkodás alapvető feltétele az öntözővíz biztosítása a Homokhátságon. A most megvalósult beruházás a térség vízpótlását lehetővé tevő, az Algyői-főcsatornától egészen Röszkéig, az országhatárig tartó rendszer első üteme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.