Rendőrök Csókakőn, gárdisták Dunaföldváron

Több száz rendőr zárta le a Fejér megyei Csókakőt, valószínűleg azt hitték, gárdistákat avatnak ott. Közben Dunaföldváron, Vona Gábor jelenlétében valóban felavattak 130 új gárdisát. Szombat délután a rendőrség elvonult Csókakőről.

Rend és nyugalom van, ami nem is csoda, mert egészen biztos, hogy az egy főre jutó rendőrök száma most Csókakőn a legnagyobb – tréfálkozott szombat kora délután Fűrész György, a Fejér megyei település fideszes polgármestere. Hozzátette: sosem látott még ennyi rendőrt. 

A csókakői polgármester lapunknak elmondta: a helyi polgárőrök pénteken éjszaka tizenegy óra magasságában szóltak neki, hogy rengeteg rendőr érkezett a faluba. Az akció teljes titokban zajlott, a rendőrség előzőleg se a polgárőröknek, se a polgármesternek nem adott tájékoztatást. Fűrész Györggyel hivatalosan annyit közöltek, hogy „társadalmi bűncselekmény megelőzése érdekében” műveleti területté nyilvánították Csókakőt.

Időközben kiderült, hogy a rendőrség a Jobbikhoz kötődő Új Magyar Gárda avatását akarta megakadályozni, de szélsőjobboldali honlapok szerint a rendezvényt végül más helyszínen, Dunaföldvár mellett tartották meg.

A polgármester úgy tudja, hogy – mint a hírekben is elhangzott – hatszáz rendőr vett részt az akcióban. A Nagy-Magyarország téren alakították ki bázisukat. Hatalmas tábort hoztak létre: sátrakkal, irányító központtal. „Szakmai szempontból is érdekes látvány” – állapította meg Fűrész György.

A ki- és bevezető utakat lezárták, mindenkit igazoltattak. Csak azok léphettek be a faluba – folytatta a polgármester –, akik lakcímkártyával igazolták, hogy Csókakőn élnek. A nem helybélieket leszállították a buszról. Késő délután azonban a rendőrök elvonultak.

Csókakőn a közelmúltban adták át Horthy Miklós mellszobrát. A polgármester elmondta, hogy azóta egyetlen gárdistát sem látott a környéken: sem korábban, sem a napokban. „A rendőrség megjelenésén kívül más nem történt” – összegezte a szombati eseményeket Fűrész György. Jövő héten háromnapos várjátékokat rendeznek a faluban. A polgármester reméli, hogy nem lesz semmi probléma.

Délután háromkor oldották fel a zárlatot

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre szombat délelőtt azt mondta: „a megyei főkapitány műveleti körzetté nyilvánította a települést és környékét, ami azt jelenti, hogy csak a helyi lakosok juthatnak be a oda, illetve azok, akik számára különösen indokolt, így például az élelmiszer- vagy gyógyszerszállítók, orvosok.”

A szóvivő arra a kérdésünkre, hogy mi indokolta a szokatlan rendőri intézkedést úgy felelt: „a rendőrség birtokába jutott információk szerint bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető, és ennek megelőzése érdekében döntöttek a falu műveleti körzetté nyilvánításáról”. Hozzátette: a intézkedésnek köszönhetően bűncselekmény, személy sérülés nem történt.

Németh-Kész Mónika többszöri próbálkozásunkra sem kívánta elárulni, hogy milyen bűncselekményről van szó. Arra a kérdésünkre, hogy a történtek kapcsolatban vannak-e azzal, hogy korábban a faluban - egybekötve a Horthy-szobor avatásával - szélsőjobboldali rendezvényt tartottak, azt mondta: ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja.

Németh-Kész Mónika délután az MTI-nek elmondta: 14 óra 50 perckor feloldották a zárást. - Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dunaföldváron tényleg volt gárdistaavató

Az MTI megbízható forrásból úgy értesült, hogy az Új Magyar Gárda Dunaföldváron, az egykori lőtér területén rendezte meg az avatást. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a távirati iroda megkeresésére azt közölte, ott egy magánterületen tartottak rendezvényt, s a rendőrök 50 embert igazoltattak. Arra kérdésre, hány rendőr vett részt a településen az intézkedésben, azt mondta, a "szükséges" számban jelentek meg.

Az MTI úgy értesült, Dunaföldváron, a gárdatagok avatási helyszínének közelében nemcsak igazoltattak, hanem több bírságot is kiróttak közlekedési szabálysértés miatt.

Király Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, hétfőn közleményben adnak tájékoztatást a Dunaföldváron történtekről. 

Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke az MTI-nek azt mondta: nincs tudomása az eseményről, mivel a Jobbiknak semmi köze az Új Magyar Gárdához.

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen.

Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént". "Szinte biztos, hogy emiatt szállta meg a rendőrség Csókakőt, de lyukra futottak.

Egyébként valóban volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben és vissza is tértek a faluba" - tette hozzá.

Csókakőn a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, de hivatalosan be nem jelentett rendezvényről szerzett értesülést a rendőrség, és emiatt kellett intézkedni - mindössze ennyit mondott kérdésünkre Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Megerősítette, hogy a településre tartókat valóban igazoltatták, lezárásról, sok száz rendőr bevetéséről azonban szerinte szó sem volt.

Rendőrök Csókakőn
Csókakő, 2012. augusztus 25. Rendőrök megállítanak egy személygépkocsit a Fejér megyei Csókakő határában 2012. augusztus 25-én, miután a megyei rendőrfőkapitány műveleti körzetté nyilvánította a falut közelebbről meg nem nevezett „bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében". MTI Fotó: Koppán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.