Csődvédelmet kért a Neo FM tulajdonosa, és egy forintért adná a rádiót

Csődvédelmet kért cégére a Neo FM kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. ügyvezetője. Horváth László, a cég egyik tulajdonosa hétfői tájékoztatóján azt mondta, nem tudtak részesedni az állami hirdetésekből, csak a konkurencia. Hozzátette: ha valaki biztosítani tudná, hogy lehessenek állami hirdetések, annak 1 forintért odaadnák a rádiót.

A Neo FM-et üzemeltető FM1 Zrt. hétfő éjfélig kapott határidőt a médiahatóságtól a tartozás rendezésére. A kereskedelmi rádió pénzügyi nehézségeire június elején derült fény, amikor Auer János, a Médiatanács tagja egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a sokadik segítség után újabb mentőcsomagot kap a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a Médiatanácstól.

Auer szerint ha a rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai ezzel a lehetőséggel sem kívánnak élni, akkor a hatóság ezt nem tudja másképp értelmezni, mint hogy a tulajdonosok tetemes adósságot hátrahagyva maguk akarják bezárni a rádiót.

A Médiatanácsnak egyébként lehetősége van arra, hogy megvonja bármelyik kereskedelmi rádió sugárzási engedélyét, ha a cég nem fizeti be a szerződésében vállalt műsor-szolgáltatási díjat. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen a Roxy Rádiónak több mint 90 millió forintos tartozás miatt mondták fel a műsor-szolgáltatási szerződését.

Karanténba kerültek

Horváth László, a cég egyik tulajdonosa lapunknak azt mondta, remélik, hogy az NMHH végül őszig haladékot ad nekik a tartozások rendezésére és átütemezésére. Horváth szerint azért kerültek ilyen nehéz helyzetbe, mert karanténba kerültek a hirdetési piacon.

– Az politikai nyomásra utal, hogy két, a hallgatottsági versenyben fej fej mellett álló rádió közül versenytársunk, a Class FM éves árbevétele közel két és félszerese a Neo FM-nek, és a Neo FM-et nemcsak az állami vállalatok kerülik, de úgy tudjuk, hogy számos médiaügynökségnél is tiltólistára kerültünk – mondta Horváth László.

Az FM1 Zrt. a hatóságnak 500 millió forintos váltót ajánlott fel a tartozás fejében, és jelezték, hogy a közel 153 millió forintos, még be nem fizetett bankgarancia nem része az NMHH felé fennálló tartozásuknak. A felajánlott váltó, információink szerint, értékpapírcsomag jelentős része az Econetből Est Mediává átnevezett tőzsdei cég papírjaiból áll.

A testület által nyújtott mentőcsomag része többek között az a 40 millió forint, amely a tartozás késedelmi kamatainak elengedését jelenti, a mára 750 millió forintos tartozás többek között a médiaszolgáltatási díj elmaradásából, a szerződésben vállalt és folyamatosan biztosítandó bankgaranciából, valamint a különböző szerződésszegések miatt kiszabott bírságokból áll össze.

A médiahatóság egyik vezető személyisége azt mondta, a Médiatanács megvonja a Neo FM sugárzási engedélyét, amennyiben a kereskedelmi rádió napokon belül nem rendezi közel 750 milliós tartozását, vagy legalább nem állapodik meg a hatósággal egy részletfizetési konstrukcióban.

Információink szerint a hatóság egy olyan részletfizetési ajánlatot tett a Neo FM tulajdonosai számára, hogy egy éven át havonta fizessenek csaknem ötvenmillió forintot, és azonnal rakják le a szerződésében szereplő 153 millió forintos bankgaranciát, hogy ha valamelyik hónapban a rádió mégsem fizet, akkor a hatóság onnan lehívhassa az esedékes összeget.

'A váltó nem más, mint egy darab papír'

A Neo FM tulajdonosainak hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra a hatóság úgy reagált, hogy a Médiatanács hétfő éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, ami többek között a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését, és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza.

A Médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak hétfői nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni.

Az Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy „váltó”.

Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni. Ez esetben ma éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére.

A Neo FM legújabb beadványa sajnálatos módon azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek.

A Médiatanács az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a Neo FM tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott. Legutóbb a Médiatanács mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM megmaradásáért, amelyben egyedülállóan hosszú lejáratú törlesztést és egy 40 millió forintos mentőövet is felajánlott.

A Médiatanács sajnálatosnak tartaná, ha a tulajdonosok nem élnének a számukra biztosított lehetőségekkel.

Botrányos előzmények

2009-ben nagy botrányt váltott ki, hogy az akkori médiahatóság, az Országos Rádió- és Televízió Testület fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1 konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az akkor Fellegi Tamás, jelenleg Nyerges Zsolt érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. (Ehhez a jobboldalhoz köthető médiabirodalomhoz, az Infocenterhez tartozik a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió is.)

Majtényi László, az ORTT elnöke a döntés miatt mondott le posztjáról, és már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen.

Ezek után az ORTT jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén tavasszal titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat. A két cég pályázati anyagában azt vállalta, hogy az első két évben fix összegű díjat fizetnek, majd 2011. július elsejétől az előre meghatározott 200 millió forintos alapdíj felett befizetik bevételük mintegy felét. A Class FM tulajdonosai a bevétel 55 százalékát ajánlották fel, a Neo FM pedig az 50 százalékát.

A Neo FM-et működtető FM1 Zrt. a legfrissebb eredménykimutatások szerint 2010-ben és 2011-ben is veszteséget produkált. 2010-ben 1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 713 millió forint veszteséget termelt. Az árbevétel 2011-ben 641 millióra zsugorodott, a veszteség pedig 1,2 milliárdra nőtt. Ezzel szemben a Class FM-et működtető Advenio nyereséges. 2010-ben 2,4, 2011-ben pedig 2,3 milliárd árbevételt könyvelhetett el, tavalyelőtt 161 millió nyeresége volt, 2011-ben pedig csaknem 54 millió.

Mi az a csődvédelem?

A csődvédelem intézménye azt a célt szolgálja, hogy egy lejárt adósságaiért helytállni nem képes, likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében (csődöt jelentve) a bíróság felügyelete mellett kapnak a fennálló követelésekre automatikusan 90 napos moratóriumot (ami nem vonatkozik a közműtartozásokra, amiket mindenképpen fizetni kell).

Az első 45 nap alatt van ideje az adós cégnek úgynevezett egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába, és folytatja tevékenységét. A csődvédelem alatt a bíróság szakértő vagyonfelügyelőt nevez ki. Amennyiben az egyezség 90 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával 180 napig az eljárás meghosszabbítható. Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, az eljárást a bíróság hivatalból átfordítja felszámolásba.

Budapest, 2009. november 19. Közösen indítják el az adást a NeoFM ideiglenes stúdiójában
Budapest, 2009. november 19. Közösen indítják el az adást a keverőpultra tett kezeikkel az új rádióadó ideiglenes stúdiójából, a NeoFM munkatársai. Pár másodperccel éjfél után elindult a két új országos kereskedelmi rádió: a Sláger helyén jelentkező NeoFM és a Danubiust váltó Class FM. A hét évre szóló műsorszolgáltatási jogosultságot október 28-án ítélte oda a pályázóknak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), miután a frekvenciákon korábban sugárzó adók szerződése lejárt. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.