Csődben Szigetvár

Várhatóan néhány héten belül pénzügyi gondnok irányítja Szigetvárt, mivel a város nem bírja törleszteni adósságát. Ha ez megtörténik, akkor veszélybe kerül az önkormányzat több intézménye, s Szigetvár öt évig nem juthat pályázati forrásokhoz.

Rodek Gyula, Szigetvár szabaddemokrata alpolgármestere adósságrendezési eljárást kezdeményezett városa ellen a Baranya Megyei Bíróságon. Rodek – aki Paizs József, Szigetvár szocialista polgármesterének januári halála óta irányítja az önkormányzatot – a város kezelhetetlen adósságállománya miatt kényszerült a fenti döntésre.

Az alpolgármester tudósítónknak elmondta, hogy Szigetvár 90 napon túli tartozása eléri az 56 millió forintot, s ez az adósság immár törleszthetetlennek látszik. A város ugyanis idén 1,9 milliárd forint forráshoz jut, miközben a működéshez és a hitelek törlesztéséhez 2,9 milliárd szükséges. További hitelek felvételére nincs esélye Szigetvárnak, mivel az önkormányzat teljes adósságállománya 3,5 milliárd forint. Tudni kell, hogy a város – fejlesztési céllal - három éve másfél milliárd forintnyi, svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, s ez a tartozás – a frank felértékelődése miatt – immár 2 milliárd forintra rúg. Ugyancsak nagy teher a három éve átadott gyógyfürdő 700 milliós hitele.

Rodek Gyula szerint várható, hogy a bíróság néhány héten belül pénzügyi gondnokot állít a város élére. Attól fogva Szigetvárt „vészköltségvetés” alapján gazdálkodik. Ez azt jelenti, hogy leállnak az önkormányzat beruházásai, Szigetvár öt évig nem pályázhat állami és uniós fejlesztési forrásokra, s csak az alapfeladatokat ellátó intézmények működhetnek városi fenntartásban. Így veszély fenyegeti – többek között - a szigetvári közép- és zeneiskolát, valamint a városi kórház fekvőellátását.

Igaz, utóbbi intézményeket átveheti a megyei önkormányzat, tette hozzá az alpolgármester. (Utóbbiról megkérdeztük Hargitai Jánost, a megyei közgyűlés fideszes elnökét, aki elmondta, hogy a középiskola és a kórház feladatellátását valóban kötelessége átvenni a megyének, ám ez – a jogszabályok szerint – leghamarabb az önkormányzati választás után hat hónappal történhet meg.)

Rodek Gyula nem kívánt arról szólni, hogy a város irányítóit mennyiben terheli felelősség a település pénzügyi helyzetéért. Szigetvár képviselő testülete az elmúlt üléseken a szétesés jeleit mutatta, előfordult, hogy a kiutat nem látó városatyák távol maradtak, s az ülést határozatlan-képtelenség okán nem lehetett megtartani. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.