Csődbe ment Versend

Nem tudja tovább fizetni hiteleit Versend község önkormányzata, ezért a 930 lelkes, Dél-baranyai falu adósságrendezési eljárásra szorul. A procedúra elindításáról a legutóbbi ülésén döntött a település képviselőtestülete.

Kárász Istvántól, a község polgármesterétől megtudtuk, hogy az idén 158 millió forintból gazdálkodó Versend teljes tartozása 90 millió. Ez az adósságállomány immár olyan likviditási gondot okoz, hogy a falu júliusban nem tudja kifizetni a segélyeket és az önkormányzati dolgozók bérét. Versend adóssága az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt, s ebben nagy szerepe volt annak, hogy a falu nyolc osztályos iskolája nem fenntartható az állami normatívából. Így az önkormányzat évente 25-30 millióval támogatja a 100-110 gyereket oktató intézmény működését.

Dékány Imréné, helyi képviselő - aki 1955-től 1991-ig a versendi iskolában tanított - elmondta: a falu, hogy kiadásait csökkentse évek óta szeretné oktatási intézményét integrálni valamelyik környékbeli település iskolájával, ám ez a próbálkozás eddig sikertelen maradt. A nyugdíjas pedagógus ezt azzal magyarázta, hogy a versendi iskolába szinte csakis hátrányos helyzetű, felzárkóztató programot igénylő, cigány tanulók járnak, s ezért a közös iskolafenntartás nem vonzó a megkeresett települések vezetői számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.