Csőd szélén a Kaposvári Egyetem: a főigazgató cáfol

A Kaposvári Egyetem a gazdasági főigazgatója azonnali maradványképzést, létszámstopot és leépítést javasol. A főigazgató cáfolja, hogy az egyetem csődhelyzetben lenne.

Győrfi István, a Kaposvári egyetem főigazgatója szerint lejárató kampány indult a sikertelen rektorválasztással középpontba került egyetem ellen. Győrfi István  kijelentette: szó sincs arról, hogy csődhelyzet lenne a Kaposvári Egyetemen, s az az állítás sem helytálló, hogy nincs elfogadott költségvetése az intézménynek.

 

Mint elmondta, az egyetem nullszaldós - 7,5 milliárd forintos - alapköltségvetése már februárban elkészült, s azt megküldték a Kincstárnak. E mellett - ahogy a korábbi években is - készült egy, a szervezeti egységek gazdálkodására vonatkozó tervezet, ezt a rektori tanács április 7-én elfogadta és e héten, csütörtökön terjeszti a szenátus elé - közölte a főigazgató.

A Magyar Nemzet azt írta:  a csőd szélén áll a Kaposvári Egyetem. Ezt a következtetést vonja le a lap szerdai számában abból a birtokába jutott intézkedési tervből, amelyet Győrfi István gazdasági főigazgató készített.

A főigazgató azonnali kötelező maradványképzést, létszámstopot, valamint a lehetséges létszámleépítések felmérését javasolja. Győrfi felemelné az oktatók kötelező óráinak számát, leállítaná a felújításokat és az eszközbeszerzéseket.

Az előterjesztés szerint, ha a tavalyi költségvetéssel azonos elvek szerint készülne az idei, akkor 396 millió forintos mínusszal indulnának az évnek, ami nem megengedhető. A dokumentum szerint a hallgatói létszámcsökkenés miatt az egyetem 110 millió forintot köteles visszafizetni az oktatási tárcának.

Az egyetemen márciusban tartottak sikertelen rektorválasztást, miután az egyetlen jelölt, az eddigi rektor, Babinszky László nem kapta meg a szükséges számú szavazatot, és megbízatása június 30-ig szól. Így az intézménynél az új rektorválasztásra is készülnek.

A főigazgató tájékoztatása szerint a tervezet ajánlásokat tartalmaz, ismertetve az önállóan gazdálkodó karok lehetőségeit és kötelezettségeit, egyúttal javaslatokat kér az egyetem központi gazdálkodása és a karok között mutatkozó mintegy 300 millió forintos likviditási különbség kezelésére, a belső gazdálkodás egyensúlyának megtartására.

Május közepéig várják a szervezeti egységektől a javaslatokat - mondta a főigazgató, hangsúlyozva: az egyetemnek nincsenek likviditási gondjai, nincs 60 napon túli lejárt szállítói kötelezettsége, továbbá a fejlesztésekhez szüksége önerő - 160 millió forint - is rendelkezésre áll.
A szenátus elé kerülő tervezetben valóban szerepel maradványképzés az év második feléig, de nincs szó például óraszámemelésről, sem a felújítások, illetve eszközbeszerzések leállításáról - reagált a cikkben szereplő állításokra a főigazgató, hozzátéve: a pályázati támogatással megvalósuló 2,9 milliárd forintos fejlesztés elindult, már érkeznek a gépek és eszközök.

A főigazgató szerint a most megjelent írás "része a sikertelen rektorválasztással górcső alá került egyetem ellen indított lejárató kampánynak".
Győrfi István hangsúlyozta: "eddig minden vizsgálat - beleértve a minisztérium és az Állami Számvevőszék évenkénti ellenőrzését - hiba nélkül zárult, nem kaptunk elmarasztalást".

Az egyetemen márciusban sikertelen volt a rektorválasztás, miután az egyetlen jelölt, Babinszky László jelenlegi rektor, akinek a megbízatása június 30-ig szól, egy szavazatkülönbséggel nem kapott felhatalmazást a folytatásra. A Kaposvári Egyetem szenátusa most csütörtöki ülésén új pályázatot ír ki a rektori tisztségre.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.