Csizmadia: Nem jó, ha egy megszólaló azt mond, amit akar

Konstruktív viselkedést várnak el mindenkitől, de legfőképp a kormányt támadó ellenzéki politikusoktól. A trágár kifejezéseknek és hazugságoknak nincs helye a sajtóban, akik pedig nem tartják be az etikai paramétereket, azokat be sem kellene hívni a televízióba – véli Csizmadia László. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) vezetője szerint legtöbbet a baloldalon kritizálnak, ferdítenek, és nem tudnak mást csak sarat dobálni és vádaskodni.

Konstruktivitás, konstruktív ellenzék, konstruktív politika – szinte csak ezt hangoztatta a Hír24-nek adott interjújában Csizmadia László, a CÖF irányítója, aki szerint a szélsőség ott kezdődik, amikor a kisebbség nem veszi figyelembe, hogy a többség mit akar. Szélsőbalon és szélsőjobbon is jelen van ez a jelenség. A választóknak kell eldönteniük, hogy kire kíváncsiak – tette hozzá.

Csizmadia úgy fogalmazott: a médiában csak a magamutogatás megy, és a nézők nem tudják meg, hogy miről is van szó egy-egy ügy kapcsán. Például 3-as metró esetében is az ellenzék csak lemondásra szólít fel, miközben Tarlós bejelenti, hogy ha gond van, leállítja a metrót és próbálnak megoldást találni a helyzet orvosolására.

Emiatt a békemenet vezére szerint nem jogi értelemben vett cenzúrára van szükség, ami azt jelenti, hogy nem minden politikust engednek megszólalni. Nem jó, ha egy megszólaló azt mond, amit akar, mert gyakran az elhangzottak nem felelnek meg a valóságnak. Elsősorban a nézők feladata eldönteni, hogy ki kerül be a médiába, de CÖF-öt támogató civilek dolga is megakadályozni, hogy a „levitézlett ellenzéki politikusok megszállják a médiumokat” – nyilatkozta. Sok-sok levél érkezik hozzájuk, amelyekben felvetődik az a kérdés is, hogy ezeknek a politikusoknak nincs helye a médiában.

A baloldalról folyamatosan az hallatszik, hogy Orbán Viktort és kormányát el kell távolítani a hatalomból, a Batthyány-emlékmécsesnél pedig már azt, hogy nem igazán Orbán személyével van baj, hanem az általa képviselt eszmeiséggel. Csizmadia elmondása szerint ez már komoly probléma, mert ezek a gondolatok egy kicsit, vagy nem is kicsit visszautalnak egy festőművészre, vagy inkább egy szobafestőművészre, aki kezdetben ugyancsak eszmék ellen hirdette meg a maga háborúját. Ezzel a mondatával a békemenet vezetője akarva akaratlanul is lenácizta a baloldal vezetőit és követőit.

Az interjú készítője is választ várt a nácizásra, amelyre nem kapott konkrét helyeslő vagy nemleges választ, csak a következőket tudta magyarázatként adni Csizmadia: „Én a nácizmus és bolsevizmus működési elvére, vagyis egy veszélyes jelenségre utalok. A civilek konstruktív magatartást várnak el mindenkitől” – mondta, majd hozzátette szerinte a többség által választott hatalmat eszmei alapon megkérdőjelezni nem konstruktív magatartás.

Csizmadia arra az újságírói kérdésre kitérő választ adott, hogy az ő véleménye szerint országépítő tett volt-e, amikor Orbán el akarta távolítani Medgyessyt, Gyurcsányt vagy Bajnait, kordont bontott, vagy „megértette a tévészékháznál randalírozókat”. A CÖF vezetője csak annyit válaszolt, hogy ő folyamatosan a társadalmi kiegyezést hirdeti. Hiszen egy olyan országban tudnak gyorsabban fejlődni a dolgok. Egyértelműen elítéli azonban civil szervezetük azt, hogy a miniszterelnök sajtósát Tusnádfürdőn „lepöcsözte” az egyik ott dolgozó fotós.

Az interjút a békemenetesek vezetője azzal zárta, hogy a választók dolga ítéletet mondani a kormányról, amelyet az utóbbi időkben azért ők sem kíméltek. Kritizálták például Tasnádi László belügyminisztériumi államtitkár kinevezését, és a kapkodva történő törvényalkotást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.