Csípi a szemüket a kormányzati kufárkodás

A Transparency International (TI) Magyarország, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor is arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az információszabadságról szóló törvény módosítását, és forduljon az Alkotmánybírósághoz.

A TI szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy az állami és önkormányzati szervek, valamint az állami vállalatok "tetszésük szerint" akár nagy összegű költségek megfizetésére kötelezzék a közérdekű adatokat igénylő polgárokat.

Álláspontjuk szerint ez eltántorítja az embereket attól, hogy éljenek a közérdekű adatok megismerésére és terjesztésére irányuló, az alaptörvény által garantált alapvető jogukkal.

A TASZ és a K-Monitor ugyancsak szerdai közleményében a módosítás legsúlyosabb következményének azt nevezte, hogy a jövőben még nehezebben lehet olyan adatokhoz hozzájutni, amelyekről az adatgazda azt állítja: döntés megalapozását szolgálják. Szerintük a módosítás több rendelkezése súlyosan korlátozza a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjogot.

Mindhárom szervezet nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, továbbá egyes más törvények módosítása alapján előzetes költségtérítést állapíthat meg a közfeladatot ellátó szerv a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.