Csináljon bármit az EU, marad 2 millió a jegybankelnök fizetése

A miniszterelnök, a kormány és a parlament álláspontja is változatlan, így érvényes marad az a döntés, miszerint 2 milliós a plafon a közpénzből gazdálkodó intézmények vezetőinek a fizetése esetében - közölte Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón.

"Igen" - válaszolt határozottan a miniszterelnök szóvivője arra a kérdésre, hogy akkor is változatlan marad-e a döntés, hogy az EU gazdasági bizottsága jogsértési eljárást indíthat Magyarországgal szemben, mert Simor András jegybankelnök fizetését is érinti a korlátozás.

- A magyar emberek igazságérzetével és a jó erkölccsel is ellentétes az, hogy az ország jelenlegi helyzetében, közpénzből gazdálkodó intézmények vezetői hatalmas, 4-5-8 milliós fizetéseket tettek zsebre, amíg a parlament nem korlátozta kétmillió forintban ezeket a jövedelmeket. Ez akkor is így van, ha valaki Brüsszelig szalad panaszkodni, a magyar parlamenttel és a magyar emberekkel szemben - mondta Szijjártó, hozzátéve: ez egy jó döntés volt, amely nem kizárólagosan egy intézményre, nemcsak a jegybankra vonatkozik, hanem a költségvetési szféra egészére. Így harmonizál az EU-szabályokkal is.

Simor András jegybankelnök
Simor András jegybankelnök

Sejthető volt, hogy a kormány nem enged az EU-nak; Orbán Viktor nem jelentette ki ezt olyan világosan, mint ma Szijjártó Péter, de tegnap, a Professzorok Batthyány Köre előtt a miniszterelnök is úgy fogalmazott: tabunak számított az állami vezetők fizetése is a múltban, és ez sok jogos ellenérzést szült.

"Na most, ezen a területen is változtattunk, korlátoztuk a legmagasabb béreket, azt az ország pénzügyi stabilitása és a jó erkölcsbe ütköző keresetek miatt. Ez a közszférában mindenkire, a bankárokra, a legelegánsabb bankokat vezető bankárokra is vonatkozik. Akkor is, ha Brüsszelbe szaladnak panaszkodni, és akkor is, ha akármilyen külföldi kritika érkezik ennek kapcsán".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.