Csigavadászok és gombagyűjtők

Heves megye egyik legkisebb településén, Terpesen alig több mint kétszáz ember él. Többségük igen nagy nélkülözésben, ám igen találékonyan. Májusban errefelé sokan kémlelik az eget, esőért imádkozva,

A csapadék – írja riportjában a heol.hu – nemcsak a kerti veteménynek kell, hanem az ilyenkor fejlődő éti csigáknak, s a környék másik legfontosabb szabadon termő csemegéjének, egyben bevételi forrásának, a gombának. A faluban jártunkban feltűnt, hogy a zuhogó esőben a fél falu a közeli hegyoldalban gyűjtöget. Gumicsizmában, esőkabátban, vödrökkel, műanyag szatyrokkal felszerelve pásztázzák a területet, és csigára vadásznak. Főképp a cigány lakosságnak ad munkát ez a tevékenység, de szedi mindenki, aki áprilistól június közepéig ráér napközben.

Kökény Margit és társa két jókora szatyorral jön velünk szemben. Megkérjük, mutassák már meg, mit zsákmányoltak. Elégedetten tárják szét a táskákat:

– Hála istennek, rengeteg van ilyenkor belőlük – mondják. – Napokig esett az eső, ezért nem sokat kell keresgélni. Ha van egy kis időnk, akkor összeszedjük őket. Most kilencven forintot fizetnek kilójáért, így egy kis keresetkiegészítésként mindenkinek jól jön ez a pénz. Errefelé rengeteg a szegény ember, munkalehetőség nincs, maximum a közmunka, de az se jut mindenkinek. Terpesen jelenleg csak három embert tud alkalmazni az önkormányzat közfoglalkoztatottként, így érthető, hogy ilyen lehetőséget senki nem hagy ki.

A csigaszezonról tudni kell, hogy általában áprilisban bújnak elő: ekkor a legkönnyebb megtalálni őket, viszont ilyenkor még kicsik. Ha nincs legalább három centiméter az átmérőjük, akkor nem veszik át. Június közepén kezdenek szaporodni, tojásrakással, de ekkor már törvény védi a csigák életét, gyűjtésük innentől kezdve tilos. A csigaszezont követi a gombaszezon. A júniusi szezon fő csemegéje az ízletes vargánya, és a szegfűgomba. Az egri piacon működő gombaszakértő évről évre arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyűjtésnek szigorú szabályai vannak. A törvény szerint egy ember két kilogramm gombát szedhet fel egy-egy alkalommal.

Arra sem árt tekintettel lenni, hogy a bébi és az öreg gombák lehetőleg maradjanak az erdőben is, mivel spóra nélkül nincs új termés. Érdemes tudni továbbá, hogy védett gombákat tilos felszedni. A hazai természetvédelemnek köszönhetően 2005 óta 35 nagygomba vált védetté. Ilyen például a királyvargánya és a császárgomba is. A védetté nyilvánítás folyamatáért a Magyar Mikológiai Társaság felel.

Nem árt tudni, hogy az éti csiga gyűjtését 1993-óta törvény szabályozza. Védett állatfaj, de mégis gyűjthető április 1-jétől június 15-éig. Harminc milliméter alatti csigát nem lehet Magyarországon gyűjteni, és kereskedelmi fogalomba hozni, ezenkívül a mennyiség is korlátozott: csak 2 ezer tonna csiga gyűjthető össze. Körülbelül 60 éti csigából jön össze egy kilogramm. Ha a gyűjtőnek szerencséje van, 4–5 kilót is összegyűjthet egy óra alatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.