Csepp figyelmet kérnek

Az előrejelzések szerint 10 év múlva minden tizedik 20-70 év közötti ember cukorbeteg lesz Magyarországon – e kór veszélyeire figyelmeztetnek a betegség világnapján civil szervezetek.

 Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vasárnap a diabétesz világnapjához kapcsolódva rendezi meg Budapesten, a Syma rendezvényközpontban családi napját, amelyen ingyenes szűrővizsgálatot is kínálnak.Színpadi műsor, a gyerekeknek játék, kóstoló Magyarország cukormentes tortájából, EgészségPiac, melyen számos kiállító várja egészséges ételekkel és új szolgáltatásokkal a látogatókat – néhány elem a vasárnapi kínálatból.

Ezen felül idén is bárki csatlakozhat Erős Antóniához, aki a hagyományos diabétesz sétát vezeti. A program célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszeres mozgással megelőzhető a diabétesz, a cukorbetegek számára pedig az életminőségükben hozhat jelentős javulást.
Fontos esemény az alapítvány szervezésében a Cseppont Patikahét is, amelynek keretében november 9. és 15. között jelentős kedvezménnyel vásárolhatók bizonyos egészségügyi mérőeszközök és tesztcsíkok több száz patikában országszerte, emellett az "egycseppes" gyógyszertárakban jelképes összegért bárki megmérettetheti a vércukorszintjét, és sok helyen a vérnyomását és a koleszterinszintjét is.

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete, célja, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és feltehetően ugyanennyien nem tudnak betegségükről. A diabétesz világnapot minden évben november 14-én tartják, ezen a napon született ugyanis Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
Magyarországon jelenleg több, mint félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A kilátások még riasztóbbak, hiszen 10 év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz.

A WHO ajánlása szerint jó lenne, ha a napi kalóriabevitelnek kevesebb, mint 10 százalékát fedeznénk hozzáadott cukorból (az ajánlás szerint az igazán jó az lenne, ha ez az arány 5 százalék alá csökkenne), azonban az Egyesült Királyságban például a gyerekek napi kalóriabevitelének 15 százalékát, a felnőttek napi kalóriabevitelének 12 százalékát  teszi ki a hozzáadott cukor. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.