Csepeli abszurd: a természetvédelmi államtitkár törölteti a védettséget

A zöldállamtitkár közreműködésével szüntetné meg egy értékes csepeli természeti terület védettségét a helyi önkormányzat – állítja az LMP. A természetvédelmi oltalom feloldása érdekében Németh Szilárd, Csepel polgármestere Illés Zoltánhoz fordult, aki írásos támogatását adta az átminősítés – az ökopárt fővárosi frakciója szerint törvénytelen – elindításához.

Sajátosan értelmezik a Fideszben a Nemzeti Együttműködés Rendszerét: a kormány és a Fidesz frakciója segítséget nyújt fideszes képviselők, polgármesterek törvénytelen akciójához – áll az LMP lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az aláírók szerint ehhez sajnálatos módon még a törvényesség őre, Budapest főjegyzője is asszisztál.

Tavaly novemberben a fővárosi közgyűlés Németh Szilárd csepeli polgármester javaslatára törvénytelen módon szüntette meg a csepeli Tamariska-domb védettségét. A döntést követően a főjegyző lefolytatta a törvény által előírt egyeztetéseket, és mivel a Duna-Ipoly Nemzeti Park ellenezte a védettség megszüntetését, ezért a januári közgyűlésen annak fenntartására tett javaslatot. Az előterjesztést azonban technikai problémára hivatkozva visszavonta a főjegyző asszony. A szerdai közgyűlésre megint beadta ugyanazt az előterjesztést a védettség fenntartására. Most azonban egy kiegészítést is mellékelt hozzá, amelyben a törvényesség őre a terület védelmének törvénytelen megszüntetését is javasolja.

Az indoklásban arra hivatkozik, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár támogatja a védettség megszüntetését. Pontosan tudnia kellene azonban, hogy jogállamban egy államtitkár sem írhatja felül a természetvédelmi törvényt. (Konkrétan: a védelem feloldása vagy fenntartása szempontjából indifferens, hogy mi az államtitkár véleménye. Ha a védetté nyilvánítás feltételei fennálnak – márpedig az illetékes természetvédelmi hatóság ezt állítja –, akkor jogszerűen nem lehet törölni a védettséget.) Ráadásul az előterjesztés egy másik mellékletében a főjegyző is leírta, hogy a védettség feloldása nem egyeztethető össze a természetvédelmi törvénnyel. Ez az eljárás nagyon hasonlít a Csipak-féle városromboló Zeppelin-projekt tavalyelőtti esetéhez. Ott is egy fideszes képviselő intézte el a védettség levételét egy belvárosi épületről a műemlékvédelmi hivatal ellenkezése ellenére. A Bécsi utca esetében az LMP, a civil és szakmai szervezetek fellépésének eredményeként sikerült megakadályozni a városrombolást. Most némi bizakodásra adhat okot a törvényesség fenntartásában, hogy a Kaltenbach Jenő frakcióvezető által vezetett jogi bizottság egyes fideszes tagok szavazataival kiállt a törvényességért, és a védettség fenntartása mellett foglalt állást.

– A csepeli polgármester megvalósíthatná nyilvánosan hangoztatott rendezési terveit a terület rendezésére védettség megszüntetése nélkül is – áll a közleményben. Ennek hiányában azonban a terület bármikor beépíthetővé válik, és eltűnhetnek az ott található értékek. Ráadásul veszélyes példával szolgálhat, és igen hamar eltűnhetnek a természetvédelmi területek a fővárosból. Inkább büszkéknek kellene lennünk arra, hogy Budapest kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik Európában. Erre építeni kellene, és felhasználni a fővárosi turizmusban és az oktatásban, megtanítva gyermekeinket arra, hogy a természeti környezetünk olyan érték, amit ápolni és védeni kell. Az LMP ezért módosító indítványt nyújtott be a költségvetéshez, amivel növelné a védett területek kezelésére fordítható összegeket.

Csepelen egyébként nemrég már sor került egy hasonló átminősítésre: akkor egy duna-ági vizes élőhelyet tettek tönkre "rendrakás" címén hasonló védettség-visszavonási hercehurca után. A környezetvédők akkor is arra gyanakodtak, mint a mostani eetben: valószínűsíthető, hogy egy magán-beruházás számára készítik elő a terepet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.