Csendespihenőt javasol a kormánynak a Fidelitas

A Fidelitas azt javasolja a Bajnai-kormánynak, hogy a még hátralévő idejében "vonuljon csendespihenőre", és ne nehezítse tovább a fiatalok életét. Ágh Péter, a Fidesz ifjúsági társszervezetének új elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt kérte, hogy a kormány ne emelje tovább a diákhitel kamatát, valamint ne csökkentse az utazási kedvezményeket és az otthonteremtési támogatást. (Frissítve)

A szombaton megválasztott elnök közölte, a Fidelitas arra szólítja fel a szocialista kormányt, hagyjon fel a fiatalokat érintő megszorító intézkedésekkel, amelyekkel ellehetetlenítik tanulási, pályakezdési, otthonteremtési lehetőségeiket.

Az ellenzéki politikus elmondta, a Fidelitás szombati, Miskolcon tartott tisztújító kongresszusán egy öt pontból álló állásfoglalást fogadtak el, melyben a kormányt egy "kiadós csendespihenőre" szólították fel.
E dokumentumban egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a diákhitel kamatának emelkedése miatt sokan évtizedekre eladósodnak, így a kedvezményes kölcsönrendszer értelmét veszti.

Az Ágh Péter által ismertetett állásfoglalás szerint a diákoknak és a határon túli magyaroknak járó utazási kedvezmény csökkentése miatt a tömegközlekedés lassan drágább, mint az autóval való ingázás.
Az oktatási, művelődési célú kirándulások ellehetetlenítése senkinek sem állhat érdekében - hangsúlyozta.
A Fidelitas azt is kéri, hogy a kormány ne engedélyezze több alap- és középiskola bezárását, összevonását a kistelepüléseken, mert számos vidéki családra hatalmas terhet ró, hogy a közelükben nincs megfelelő oktatási intézmény.

A fiatalok otthonteremtési lehetőségei az elmúlt hét évben már jelentősen romlottak, és most a kormány júliustól eltörli az úgynevezett szocpol és félszocpol rendszert is. A kormánynak ezek a döntései újabb évekkel lassítják az "átlagos fiatalok" otthonhoz jutását - figyelmeztetett.

Ágh Péter azt is kérte, "ne lopják tovább a roma fiataloknak járó pénzt", ne csökkentsék tovább a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma fiatalok képzésére és előrejutására szolgáló forrásait. Úgy vélte, miközben a kormány csak beszél roma honfitársaink integrációjáról, valójában ez szintén a megszorítások áldozatául esik. Utalt arra, hogy a munkaügyi tárca április közepén négymilliárd forint elvonásáról döntött a Munkaerőpiaci Alap kárára; ebből 1,2 milliárd forint a tehetséggondozó programokat érintette, köztük a roma fiatalok tanulásának és felzárkóztatásának a támogatását.

Ágh Péter közölte, a Fidelitas szombaton megválasztott új elnöksége azért fog dolgozni, hogy Magyarországon legyen végre újra egy olyan kormány, amely odafigyel a fiatalokra, érti a problémáikat, és ezekre megfelelő válaszokat is tud adni.

Arra a kérdésre, kormányra kerülve a Fidesz el tudna-e képzelni egy önálló ifjúsági minisztériumot, Ágh Péter úgy fogalmazott: személy szerint nagyon fontosnak tartja, hogy az ifjúságpolitikát kiemelt helyen kezeljék a kormányzatban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.