Rémisztő sebekkel jönnek Magyarországra a menekültek

Immár több mint egy hete mentősök is segítik a Pécsett vonatra váró menekültek ellátását.

Mint arról írtunk, június 26. óta a pécsi pályaudvar melletti parkban a fővárosba tartó IC-vonat indulásáig naponta félszáz – főképp afgán és szír – menekült várakozik. A Migrációs Szolgálat pécsi csoportja az elmúlt öt hétben étellel, itallal, ruhával, tisztálkodási szerekkel, játékokkal és jó szóval segítette a menekülteket.

A múlt hét keddjén a pécsi Gelanus Mentőszolgálat vezetője, Deák Zoltán elment a vasútállomás melletti parkba, s az ottani állapotokat látva úgy döntött, hogy cége másnaptól a menekültek egészségügyi ellátására egy mentőt és szakszemélyzetet küld a helyszínre. Az öt járművel dolgozó kft. azóta minden nap egyik autóját a vasútállomáshoz vezényli. Deák Zoltán elmondta, hogy a menekültek számos sérülést szenvednek el a Magyarországig megtett, 4-5 ezer kilométeres úton. Sokakat a vérszívó rovarok csípései miatt kell kezelni, és gyakoriak a hosszú gyaloglás során elszenvedett lábsérülések is.

A kánikulai gyaloglás vérnyomásos panaszokat okozhat
A kánikulai gyaloglás vérnyomásos panaszokat okozhat
Laufer László / Népszabadság

A kánikulai gyaloglás vérnyomásos panaszokat okoz, a gyenge táplálkozás pedig súlyos vitaminhiányt. A csecsemők bőre azért sebesedik ki, mert szüleik – elegendő mennyiségű pelenka híján – ritkán tudják őket tisztába tenni. A Gelanusszal szerződésben álló mentőorvosok és ápolók a szabadidejük terhére, társadalmi munkában ápolják a menekülteket. A cég állami támogatást nem kért és nem kapott erre az önként vállalt feladatra, s a menekültek kezelésére használt gyógyszerek és kötszerek költségét a kft. állja.

Deák Zoltán megjegyezte, hogy a menekültek számára nem könnyű a tisztálkodás (a pályaudvar melletti parkban is csak egy utcai csapnál tudnak mosakodni), ennek ellenére a migránsok ittléte nem okoz higiénés gondokat. Ez már csak azért is így van,mert az iszlám előírja a napi többszöri tisztálkodást.

Kórházba eddig egyetlen vonatra váró menekültet sem kellett szállítani. Arra viszont volt példa, hogy a migránsok támogattak el pécsieket az állomásnál szolgáló mentőhöz. Két esetben idős helybéliek lettek rosszul a közelben, s őket kellett elkísérni a mentőautóig, egyszer pedig azért volt szükség segítségre, mert az állomás előtt elájult egy pécsi férfi, aki hígítógőzt szívott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.