Csatornaépítési szezon kezdődik Budapesten

A csepeli központi szennyvíztisztítóhoz kapcsolódóan szeptember 7-én több helyszínen is csatornaépítési munkák indulnak Budapest-szerte. Elsőként az Andrássy út páratlan oldalán, a szervizúton, valamint a XI. kerületi Szerémi úton. Jövő augusztusig összesen mintegy 15 kilométer hosszúságban épülnek új kanálisok, 65 százalékos uniós társfinanszírozással. A munkálatok a VI., a VIII., a IX. és a XI. kerület több útszakaszát érintik majd.

Az őszi hónapokban Budapesten több tehermentesítő csatorna építése, illetve a meglévők átépítése veszi kezdetét. Utóbbira azért van szükség, mert az állapotvizsgálatok során számos csatorna túlterheltnek bizonyult. Nagy esőzésekkor ezek telítődnek, a csapadékvíz elönti az utcákat. Ezek a gyűjtőcsatornák a központi szennyvíztisztító vízgyűjtő területén találhatók, ezért kiemelt szerepet játszanak abban, hogy a szenny- és a csapadékvíz a tisztítótelepre jusson. Így az elvezetés mind üzemeltetési, mind környezetvédelmi szempontból megfelelően történik majd. Ezek a tehermentesítők lesznek a befogadói a most megvalósuló új, kerületi csatornahálózatoknak is.

A gyűjtőcsatornák építésének első üteme szeptember 7-én, hétfőn indul a XI. kerületben, a Szerémi úton, valamint az Andrássy úton az Elnök utca és Dózsa György út között, a páratlan oldali szervizúton. A Szerémi úton a munka az útpadka alatt zajlik majd, ezért csak sávelhúzásra kell számítani, az autósok továbbra is kétszer két sávon közlekedhetnek. Itt a kivitelezés várhatóan év végéig tart, majd a Dombóvári úton folytatódik. Az Andrássy út páratlan oldalán, a szervizút nyomvonalában hétfőn vízvezeték-kiváltással kezdődnek a munkálatok, nyílt árkos feltárással. Ez idő alatt, előreláthatóan az idei év végéig egy sávon haladhat a forgalom a páratlan oldali szervizúton, de parkolásra nem lesz mód. A vízvezeték áthelyezése után ugyanitt megkezdődik a csatornaépítés, amely 2010 március végéig tart. Az Andrássy úti munkák összesen körülbelül 1400 méteres útszakaszt érintenek, de nem egy időben, hanem hat, egymást követő fázisban.

Az Andrássy út mellékutcáinak átjárhatóságát különböző átmeneti megoldásokkal biztosítják, a tervek szerint tehát a csatornaépítés csak minimálisan érinti majd a mellékutcákban zajló közlekedést. A tehermentesítő csatornák építése során olyan műszaki megoldásokat is alkalmaznak, melyek lehetővé teszik, hogy a kivitelezés minél kisebb mértékben zavarja a közúti forgalmat és az érintett területek lakóit. Ahol a feltételek engedik, ott az útburkolat teljes hosszban történő megbontása nélkül, a talajban, úgynevezett csősajtolásos megoldással cserélik ki a túlterhelt csatornákat. Ahol a körülmények ezt nem teszik lehetővé, ott nyílt árkos feltárással dolgoznak.

Az összesen mintegy 15 kilométer hosszúságú tehermentesítő csatornák építése eltérő ütemezéssel történik, de az utolsó ütembe sorolt munkálatok is befejeződnek 2010 augusztusáig. Az egyéb fővárosi nagyberuházások miatt már jelenleg is számos útlezárás, forgalomkorlátozás van érvényben. Az új csatornaépítési projektet azért szükséges most elkezdeni és a következő egy évben megvalósítani, mert a jelentős összegű uniós támogatás lehívására jövő év végéig van lehetősége a fővárosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.