Csalódtak Balogban, szombaton mindenkit tüntetni hívnak

A tanárok nem fogadják el a Köznevelési Kerekasztalt, s azt mondják, mindenki menjen tüntetni szombaton.

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távoltartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt – ez olvasható abban a közleményben, amely szerdán kora délután jelent meg a www.tanitanek.com honlapon.

Az aláírók – Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a Budapest XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – a Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében közölték: nem fogadják el a diktátumként rájuk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarnak, s ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan.

  –A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat: a Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számunkra elfogadhatatlanok – írták.

Követeléseiket az alábbi pontokban fogalmazták meg:

1. Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!

2. Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.

Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében!

Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Kérjük az oktatás ügyéért elkötelezett kollégáinkat, szülőket, diákokat, szervezeteket, hogy jelenlétükkel bizonyítsák, hogy valódi, rendszerszintű változásokra van szükség! Legyünk ott február 13-án a Kossuth téren minél többen! – áll közleményük végén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.