Családi választójogot szorgalmaz a KDNP

A KDNP kitart a gyermekes többletszavazati joga mellett: a családok és fiatalok érdekeinek a politikai döntéshozatalban való érvényesítésére az egyik lehetőség a családi választójog, a másik a választójogi korhatár leszállítása.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke Rétvári Bence szerint a családok és fiatalok érdekeinek a politikai döntéshozatalban való érvényesítésére többféle lehetőség merülhet fel, ez lehet akár a családi választójog, akár a választójogi korhatár leszállítása.

Nem egyértelmű még, hogyan jelenítené meg a párt a fiatalok és családosok érdekeit a politikai döntéshozatalban. Rétvári Bence hozzátette: mivel csökken a fiatalok aránya a társadalomban, ezért kérdés hogyan lehet a családosok és fiatalok érdekeit megjeleníteni. Kiemelte: akár a családi választójog, akár a választójog korhatárának lecsökkentése.

A KDNP alelnöke hangsúlyozta: vitát kell folytatni arról, hogy a demográfiai válságra melyek a megfelelő válaszok a családi adózás és egyéb intézkedések mellett, illetve a választójogi rendszeren hol kell változtatni.

A téma kutatói mindenesetre egyetértenek abban, hogy mind a családi választójog, mind pedig a szavazati jog korhatárának csökkentése a demográfiai válság problémájára nyújtott megoldás lehetséges alternatívájának tekinthetők.

A választójog korhatárának 18-ról 16 évre csökkentését a KDNP-s Stágel Bence vetette fel egyéni indítványként az alkotmányjavaslatok csütörtöki parlamenti vitájában. A korhatár leszállítása melletti legfőbb érv az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szerint az, hogy a közéletet, a politikát így közelebb lehetne vinni a fiatalokhoz.

Elmondta: a másik alapvető érv, hogy napjainkra a serdülők, tinédzserek egyébként is lépten-nyomon találkoznak a politikával, és van is róla véleményük. Miért ne szólhatnának akkor bele? - tette fel a kérdést Stágel Bence, aki megfontolásra és társadalmi vitára ajánlotta a korhatár csökkentését.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.