Csak Sztojka járt rosszabbul

Egyetlen elemében változtatta meg a Kúria a Győri Ítélőtáblának a Cozma-ügyben született jogerős ítéletét: a harmadrendű vádlott Sztojka Ivánnak 8 évről 13 évre súlyosította a börtönbüntetését. A román sportolót meggyilkoló Raffael Sándor és az Ivan Pesicset vesén szúró Németh Győző 18-18 éves szabadságvesztését – a felülvizsgálati kérelmet benyújtó Legfőbb Ügyészség indítványát elutasítva – helybenhagyták. A harmadfokú ítélet ellen már nem lehet fellebbezni.

Ítéletet hirdetett hétfőn harmadfokon a Kúria a Cozma-ügyben. A Győri Ítélőtábla jogerős döntése ellen a Legfőbb Ügyészség nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, ám az indítvány döntő részét a Kúria elutasította: nem helyezte hatályon kívül a másodfokú ítéletet, illetve csupán a harmadrendű vádlottnak, Sztojka Ivánnak súlyosította a büntetését 8 év helyett 13 éves börtönbüntetésre.

A Cozma ügy tárgyalása a Kúrián
A Cozma ügy tárgyalása a Kúrián. 2012.09.25. Fotó: Móricz Simon

A Győri Ítélőtábla az idén tavasszal kihirdetett jogerős döntésében jelentősen enyhítette a Cozma-gyilkosság három fő vádlottjának büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt – az első fokon kiszabott életfogytiglan helyett – tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig – húsz év helyett – nyolc év börtönre ítélte. Raffaelt emberölésben, társtettesként és bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondták ki bűnösnek, Németh Győzőt emberölés kísérletében és testi sértésben marasztalták el, Sztojka Ivánnal szemben pedig háromrendbeli testi sértést állapítottak meg.

A Veszprém Megyei Bíróság első fokon kiszabott büntetéseinek jelentős enyhítése felháborította a közvélemény egy részét. Az ügyben a politikusok is megszólaltak: a Jobbik a Parlamentben tette szóvá az „enyhe szankciókat”, de Orbán Viktor miniszterelnök is értetlenségének adott hangot, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig a Kúria elnökének írt levelében foglalkozott az üggyel. A levélben az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte a Kúria elnökétől, a „nagy visszhangot kiváltó, esetenként túlzottan enyhe, következetlen vagy ellentmondásos ítéletek – köztük a Cozma-ügy – miatti” társadalmi felháborodásra hivatkozva pedig felvetette, hogy kellően szigorúak és következetesek-e a bírósági ítéletek.

A Legfőbb Ügyészség hosszasan tanulmányozta a Győri Ítélőtábla döntését, majd felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriánál. A beadvány egyrészt a másodfokú döntés hatályon kívül helyezését, az ítélőtáblai eljárás megismétlését indítványozta. A vádhatóság álláspontja szerint a Győri Ítélőtábla megsértette az ítélet indoklási kötelezettségét, valamint törvénytelenül minősítette az elsőfokú bíróság által feltárt tényállást, ebből következően pedig törvénysértően szabta ki a három fő vádlott büntetését. Emiatt a felülvizsgálati kérelem azt is tartalmazta, hogy a Kúria állítsa vissza az első fokon született minősítést – több emberen elkövetett emberölés kísérlete –, valamint a büntetéseket.

A múlt héten kezdődött nyilvános ülésen a vádlottak védői az ügyészség indítványának elutasítását és a jogerős ítélet fenntartását kérték. Többen is hangsúlyozták, hogy fontos lenne kirekeszteni a felhergelt közvéleményt és a felkorbácsolt indulatokat az eljárásból, valamint azt is, hogy a jogállami eljárás, a törvény előtti egyenlőség elve mindenkire vonatkozik.

Kónya István tanácsvezető bíró – a Kúria elnökhelyettese – a hétfői ítélethirdetésen leszögezte, a Győri Ítélőtábla nem követett el olyan eljárási hibát, amely az ítélet hatályon kívül helyezését indokolná. Hozzátette: néhány részletben lehetett ugyan észrevételeket tenni az ítélet indoklásával kapcsolatban, ám az fel sem merülhetett, hogy az ítélőtábla ne magyarázta volna meg kellőképpen a döntését.

Ami az egyes vádlottak cselekedeteinek megítélését illeti, a Kúria megállapította, hogy az elsőfokú bíróság minősítése alapjaiban téves, egyik vádlott esetében sem állapítható meg a több emberen elkövetett emberölés kísérlete, így életfogytig tartó szabadságvesztés sem Raffaelre, sem Némethre nem szabható ki. A Kúria hibát talált a másodfokú ítéletben is, eszerint Raffael Sándornak bűnsegédként felelnie kell Pesics életveszélyes testi sértése miatt is, míg Sztojka Iván bűnsegédként felelős Cozma megölésében, illetve Pesics megszúrásában is.

A minősítések változása Raffael estében nem igényelte súlyosabb büntetés kiszabását, Sztojka Iván nyolcéves börtönbüntetése azonban így már aránytalanul enyhévé vált, hiszen a minősítés változásával a büntetési tétel felső határa 20 évre emelkedett. Ezért a Kúria Sztojka büntetését 13 év börtönre súlyosította.

Az ítélethirdetést követően tartott sajtótájékoztatón Mészár Róza, a Kúria büntetőkollégiumának tanácselnöke újságírói kérdésre azt mondta: ahogy más ügyekben sem, így a Cozma-ügyben sem nehezedett semmilyen politikai nyomás a Kúriára. Arra a felvetésre, hogy nem tartja-e túl enyhének a most már végképp jogerős ítéletet, Mészár Róza azt mondta, a Kúria a törvények szerint járt el, a bíróságnak sem kritizálnia, sem felülbírálnia nincs joga az érvényben lévő jogszabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.