Receptre adott pelenka csak személyes átvétellel

Ellehetetleníti a betegellátást a köztársasági elnök aláírására váró törvény, amely egy csapásra megszüntetné a gyógyászati segédeszközök házhoz szállítását.

Az új szabály szerint a jövőben kizárólag személyesen vehetnék át a bolt szakképzett eladójától a betegek a pelenkákat vagy a sztómazsákokat és az egyéb gyógyászati segédeszközöket.

A gyártói szervezeteket képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint a vonatkozó rendelkezés minden előzetes szakmai egyeztetés nélkül került bele az egészségügyi salátatörvénybe. Lapunknak a szövetség titkára, Rásky László azt mondta: az új szabály egyik napról a másikra szünteti meg a segédeszköz-ellátás eddig jól és hatékonyan működő formáját. A vastagbéldaganattal élők többsége például postán kapta meg a betegsége napi menedzseléséhez szükséges eszközöket, mert nem szívesen kérte azokat egy nyilvános üzletben. A szövetség levelet írt Szócska Miklós államtitkárnak is, hogy módosítsa a szaktárca a jogszabályt.

Magyarországon évente 470 ezer vényen rendelnek gyógyászati segédeszközt az orvosok, melyből jelenleg 160 ezer beteg kapja meg házhozszállítással a segédeszközt. Az érintettek nagy része szociális otthonban él vagy olyan helyen, ahol nem vagy nehezen érhető el a szakbolt. A szigorítás különösen az ő számukra nehezíti meg, illetve lehetetleníti el a mindennapi életükhöz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését.

Rásky László szerint noha elhangzott javaslatként a kormányzattól, hogy ott, ahol nincs gyógyászatisegédeszköz-bolt, ott a patikák vehetnék át a forgalmazást, csakhogy az ilyen eszközök egy része nagy terjedelmű és súlyú, lényegében műszaki eszköz, vagy olyan terjedelmű csomag (pl. tipikusan a három hónapra kiváltott nadrágpelenkák, kötszerek, sztómaeszközök), amelyekre a patikáknak nincsenek elég nagy raktáraik. Súlyuk és méretük miatt a házhozszállítás szükségszerű. Különösen igaz ez a bentlakásos szociális intézményekben élő idős emberek ellátásának körében. Másrészt az eszközöket vagy kipróbálás után, vagy a krónikus betegségben szenvedők esetén hosszú idejű használat során ismerik a betegek, a rászorulók, a szociális intézményekben pedig az eszközök használatát szakképzett személyzet segíti.

Harmadrészt a gyógyászatisegédeszköz-boltokban általában egy segédeszköz-tanfolyamot végzett eladó áll a betegek rendelkezésére, aki nem lehet képes a házhoz szállítás ellátására is. Figyelemre méltó, hogy a tervezet részletes indoklása semmilyen magyarázatot nem ad a gyógyászati segédeszköz házhoz szállítása jelenlegi bevált rendszerének megváltoztatására. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.