Csak másolatban kerülhet Kossuth szobra a Parlament elé

Végleg letett a kormány a dombóvári Kossuth-szoborcsoport Budapestre szállításáról. Az elképzelés szerint a szobrokról szilikonminta segítségével készítenek másolatokat, és az új alkotásokat állítják majd fel az Országház előtt. A dombóváriak másfél millió forintos kompenzációt kapnak a mintavétel utáni rekonstrukcióra.

Végleg letett a kormány a dombóvári Kossuth-szoborcsoport Budapestre szállításáról, derül ki a dombóvári képviselő-testület előterjesztéséből, amit elvileg július 19-én kellett volna megtárgyalniuk a képviselőknek – írja a Pecsistop.hu. Az előterjesztés szerint a szobrokról szilikonminta segítségével készítenek másolatot, és az új szobrok kerülnek majd elhelyezésre a Kossuth téren.

A dombóvári Kossuth-szoborcsoport eredetileg a Parlament előtt, a Kossuth téren állt, ám az ötvenes években a Rákosi-rezsim eltávolította onnan. A szobrokat Dombóvár akkori vezetése mentette meg az enyészettől, és a város Béke-parkjában kerültek felállításra. Az országgyűlés tavaly hozott határozatot arról, hogy a Kossuth teret az 1944-es állapotba kell visszaállítani, amelynek részeként eredetileg a szobrok Budapestre szállítását tervezték –emlékeztet a Pecsistop.hu.

Dombóváron azonnal heves tiltakozás tört ki az ötlet hallatán, 2700-an írták alá a szobrok eltávolítása ellen tiltakozó petíciót, majd élőlánccal demonstráltak a szobrok körül. A képviselő-testületi többséget adó Fidesz-KDNP képviselők sem voltak elragadtatva a tervtől, olyannyira, hogy az önkormányzat szokatlan módon egyhangúlag hozott határozatot arról: nem adják ki a szobrokat.

A portál szerint a Tóth Zoltán fideszes képviselő, bizottsági elnök által jegyzett előterjesztésből kiderül: július 12-én a Kossuth tér rekonstrukciójáért felelős munkacsoport Dombóváron járt, és lényegében megállapodás született arról, hogy a szobrokról másolatot készítenek, mégpedig olyan formában, hogy azokat nem kell elszállítani jelenlegi helyükről, az esetleges károkat pedig megtérítik. A mintavételhez az Országgyűlés másfél millió forintot is biztosít, amit a már erősen megkopott szobrok restaurálására fordítanak.

A munka megkezdéséhez a képviselő-testület jóváhagyása is szükséges, miután a szilikonos mintavétel viszonylag hosszú időt vesz igénybe, amely során a közterületnek minősülő Béke-park egy részét le kell foglalni. A határozati javaslat alapján a testület javasolja a polgármesternek, hogy ezt ingyen bocsássák az Országgyűlés részére. Bár a július 19-ei rendkívüli testületi ülés a jobboldali képviselők nagy részének távolléte miatt elmaradt, az előterjesztést jelen állás szerint nem fenyegeti nagy veszély, ugyanis jórészt Szabó Lóránd polgármester is egyetért vele.

Szabó szerint a dombóváriak összefogásának eredménye ez a megoldás, bár a polgármester kevesli az Országgyűlés által felajánlott másfél milliót a restaurálásra. Szabó megjegyezte: az önkormányzatnak lehetősége lett volna egy félmilliárdos forrásra pályázni, amelyből az egész Béke-parkot rendbe lehetett volna tenni, ám a jobboldali többségű képviselő-testület nem tette meg az ehhez szükséges lépéseket.

A képviselők legközelebb a július 23-ra összehívott rendkívül ülésen szavazhatnak a kérdésről – írja a Pecsistop.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.