Csak a választások után vállalják a gyógyszeráremelést

Csak a választások után juthatnak a betegek azokhoz az innovatív készítményekhez, melyek, ha most piacra kerülnének, megháromszorozódna a véralvadásgátló terápiára szorulók orvosságainak a térítési díja.

Az egészségügyi kormányzat csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be: két év szünet után 12 új készítményt fogadnak be a társadalombiztosítás által támogatott orvosságok körébe. Mint azt a Népszabadság korábban jelezte: eredetileg 13 új készítmény volt az újonnan támogatandók listáján, köztük a sclerosis multiplexre, krónikus légzőszervi betegségre, gyermekkori figyelemzavarra, időskori szembetegségre, kései stádiumú egyes daganatokra ható szerek, valamint olyan új, erős fájdalomcsillapítók, amelyektől kevesebb mellékhatást remélnek. Ezek február eljesétől elérhetőek a betegek számára.

Az agyvérzést és egyéb trombózisok megelőzését szolgáló hatóanyag gyógyszereit, amelyek támogatását három cég is kérte, csak május elseje után kaphatják meg támogatással a betegek. A csoportba tartozó készítmények csak azzal kerülhettek fel a támogatási listára, ha nem okoznak többletköltséget a biztosítónak. Ezt úgy lehetett megvalósítani, ha a már piacion lévők 90 százalékos támogatási kulcsát 70 százalékra csökkentik, és az új termékek árához is ugyanennyi árkiegészítést ad az egészségbiztosítási pénztár. 

Ezzel néhány ezer betegnek, aki eddig is szedett vérhígító készítményt, megháromszorozódik a patikában a térítési díja. A készítmény fajtájától függően körülbelül 1500-4000 forinttal kell többet fizetnie a gyógyszerért.

Ám ezt a gyógyszeráremelést a kormány a választási kampányban nem vállalta, így csak májustól, amikorra eldőlt, ki nyeri a választásokat, juthatnak a betegek a korszerű terápiához.

Ezek az új vérhígítók több mint két éve vártak befogadásra, miközben más európai országokban már régen közfinanszírozással jutnak hozzá a rászorulók. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.