Csak a praxisra kapnak pénzt a háziorvosok

A háziorvosok idén már csak feleannyi pénzt kapnak, mint amennyi tavaly jutott, és ezzel még nagyobbá vált a különbség a kórházi és az alapellátásban dolgozó szakorvosok között.

Csak kissé tud örülni Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a háziorvosokat is érintő kormányzati béremelés bejelentésének. A háziorvosok ugyanis idén már csak feleannyi pénzt kapnak, mint amennyi tavaly jutott, és ezzel még nagyobbá vált a különbség a kórházi és az alapellátásban dolgozó szakorvosok között. Míg az előbbiek jövedelmét az elmúlt két évben 100 ezer forinttal növelte a kormány, addig a háziorvosi praxisokban dolgozó, szintén szakorvosi bérekre az összeg harmada jutott.

– A rendelet szövege és a ­FAKOOSZ rendelkezésére álló információk alapján egyelőre nehezen számszerűsíthető, hogy pontosan mennyi is lehet majd az egy praxisra jutó havi átlagos finanszírozás – állítja Selmeczi. – Balog Zoltán humánminiszter nyilatkozata szerint legfeljebb havi 50 000 forinttal nőhet az elkölthető forrás praxisonként. Ha ez teljes egészében munkajövedelemre, azaz bérre fordítódik a praxistulajdonos döntése alapján, az havonta praxisonként legföljebb úgy 25-27 500 forintnyi nettó bértöbblet, még a legkedvezőbb adózási forma esetén is. Várhatóan a háziorvosi praxisokban az egy beteg ellátásáért járó kártyapénz összege emelkedik majd körülbelül 11–13 forinttal – találgat Selmeczi Kamill, hiszen a pénz elosztásának pontos részleteiről egyelőre nincs hivatalos információja. (A Népszabadság kérdéseire sem válaszolt még a szak­államtitkárság.)

Az érdekvédő szervezet elnöke úgy sejti: ezúttal sem történhet majd másként, mint ahogyan tavaly, amikor a 2002 óta változatlan összegű 161 forintos kártyadíjat 181 forintra emelték. Akkor praxisonként 70-80 ezer forint jutott, most ennek körülbelül a fele érkezhet meg a háziorvosi vállalkozások számlájára. Selmeczi Kamill hangsúlyozta: az összeg nem a háziorvosoké, hanem vállalkozási bevétel, amely a körzetben dolgozó összes szakember bértöbblete. S miután nemcsak a háziorvosok béremelése marad el a kórháziakétól, hanem a körzeti nővéreké is az ápolónőkétől, a legtöbb helyen nekik kell majd nagyobb összeget juttatni, máskülönben otthagyják a praxist. Magyarul: a pénzből alig lehet majd érzékelni valamit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.