Csak óvatosan: meccs közben megütheti a guta

A focidrukkerek agyi katasztrófáinak kockázata a döntő napján ötven százalékkal nő.
Az orvosi szakirodalomban ezzel a témával kapcsolatban a holland Diederick E. Grobbee professzor és munkacsoportja közleménye lelhető fel, ezt 2000-ben közölte a British Medical Journal. Az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokságon Angliában június 22-én a negyeddöntőben Hollandia Franciaország csapatával játszott – foglalja össze a tudományos eredményeket az Orvosi Továbbképző Szemle.

Az Utrechti Egyetem klinikai epidemiológus professzora és munkatársai részletesen ismertetik a meccs lefolyását, mely 0:0-ás döntetlennel végződött, majd a hosszabbítás sem okozott változást, végül büntetőkkel a franciák győztek. A holland szakértők szerint mintegy 9,8 millió holland figyelte a mérkőzést, ami az akkor 15,5 milliós holland népességnek több mint 60 százaléka volt.

A kutatók összeszámolták az agyi katasztrófa és szívinfarktus következtében a meccs napján és a megelőző, illetve következő 5 napon regisztrált haláleseteket. Ezeket a számokat összehasonlították az 1995-es és az 1997-es év azonos időszakának mortalitásával is.

A mérkőzés napján az átlaghoz képest a férfiak körében 14-gyel több kardiovaszkuláris eredetű haláleset történt, ami másfél százalékos relatív kockázatnak felel meg. A nők között a mortalitás nem változott. A férfiak táborában tehát a szív-érrendszeri mortalitás a döntő focimeccs napján mintegy 50 százalékkal nőtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.