Csak konkurenciaharc volt az annahegyi csőbomba

Nem köthető az Iszlám Államhoz, sem más terrorszervezethez az a csőbomba, amelyet két hete hatástalanítottak egy Prágából Várnába tartó buszon Magyarországon – derült ki a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt üléséről kilépő politikusok szavaiból.

Súlyos, köztörvényes bűncselekményről van szó, konkurenciaharcról és nem terrorakcióról – mondták. A testület üléséről távozóban Pintér Sándor belügyminiszter csőbomba-ügyben csak annyit mondott: biztosan vádemeléssel zárul, és el is ítélik majd az elkövetőt.

Előzőleg a testület nyilvános ülésen hallgatta meg a tárcavezető éves beszámolóját. Pintér elégedetten számolt be arról, hogy – a parlament 97 százalékos támogatásával – törvénybe iktatták a rendvédelmi életpályamodellt.

Korábbi ígéretének megfelelően több rendőr járőrözött a közterületeken, mint korábban. A miniszter részben ezzel, részben a 112-es segélyhívó és a megyei, úgynevezett tevékenységirányítási központok munkába állításával magyarázta a bűncselekmények számának csökkenését. 2014-ben mintegy 310 ezer bűncselekményt regisztráltak a bűnügyi statisztikába.

– Az illegális migráció ugyanakkor ma már nemzetbiztonsági kérdés is – szögezte le Pintér, és elmondta, hogy június elsejéig több mint 50 ezer határsértő érkezett Magyarországra. Pintér prognózisa szerint az év végéig meghaladhatja a Magyarországon keresztül az Európai Unióba érkező migránsok száma a százezret.

Az LMP-s Szél Bernadett később újságírók előtt sajnálkozásának adott hangot, hogy hiába faggatta a minisztert arról, hogy dolgozhatott Andy Vajna öt éven keresztül kormánybiztosként C-típusú ellenőrzés nélkül. Miért nem találta meg a rendőrség Mészáros Lőrinc és Kis Szilárd közös orosz cégét, ha oknyomozó újságírók megtalálták, és Mészáros Lőrincnek miért nem kell elszámolnia a vagyonbevallásából hiányzó 80 millió forinttal? Azt állította, rendre csak kitérő válaszokat kapott, gyenge magyarázkodást volt kénytelen végighallgatni.

Lényegesen közlékenyebb volt Pintér, amikor Németh Szilárd arról kérdezte, mennyibe kerülnek az adófizetőknek az illegális bevándorlók. Személyenként és naponként 4300 forintba. Emellett az iszonyatos mennyiségű többletmunka miatt jelentős többletterhet ró a menekültáradat a határrendészetre, az átszervezés alatt álló Alkotmányvédelmi Hivatalra, a Terrorelhárítási Központra és a bevándorlási hivatalra egyaránt. Nekik kell ellenőrizni, hogy a menedéket kérők nem harcoltak-e az Iszlám Állam oldalán, nevük nem szerepel-e a nyilvántartott terroristák között, nem körözi-e őket az Europol és az Interpol.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerint miközben a kormány belevitte az országot egy veszélyes kalandba az Iszlám Állam elleni katonai akcióval, a titkosszolgálatok költségvetése azt mutatja: nemigen akar költeni a terror elleni védelmi szint növelésére. Molnár kérdésére Pintér határozottan kijelentette, nem látja indokoltnak a lakosság felkészítését egy esetleges magyarországi terrortámadás kezelésére, következményeinek mérséklésére. A hatóságok tudják a dolgukat, és egyelőre ez is elég. Ami pedig a költségvetést illeti: a migráció kezelésére felülről nyitott kassza áll a szolgálatok rendelkezésére, azaz annyi pénz van, amennyi szükséges.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.