Csak az MSZP ellenőrzi az EP-választást

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a külképviseleti szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg, a szavazatok számlálását az MSZP három megfigyelője ellenőrzi.

A választási eljárásról szóló, tavaly elfogadott törvény értelmében az EP-választáson listát állító jelölőszervezetek jogosultak a Nemzeti Választási Iroda mellé legfeljebb öt megfigyelőt megbízni a szavazási iratok ellenőrzésére és a szavazatszámlálás törvényességének ellenőrzésére. A törvényes határidőig - múlt hét csütörtök 16 óráig - csak az MSZP jelentett be - három - megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén a választójoguk ellenőrzése után nyilvántartásba vette a megfigyelőket.

Az NVI mellé küldött megfigyelők a külképviseleteken leadott szavazatok számlálását ellenőrzik majd. Az EP-választáson ugyanis a voksolás napján nem Magyarországon tartózkodó választók az ország külképviseletein szavazhatnak, a szavazatokat azonban nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják, legkésőbb a szavazás utáni negyedik nap éjfélig. Miután valamennyi urna beérkezett, az NVI-ben felbontják azokat (a tervek szerint már csütörtökön) , és először a gyors eredménymegállapítás érdekében a szavazatokat beszkennelik, majd kézzel is átszámlálják.

A választás eredményét a szavazóköri jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazatok összesítéséről szóló jegyzőkönyv alapján a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, várhatóan még május 29-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.