Csak a tiltakozót büntették meg, nem a "floridázókat"

Abszurd vége lett a debreceni városvezetők floridai botrányának: az érintettekre nézve az ügy semmilyen személyi következménnyel nem járt, ellenben a bíróság figyelmeztetésben részesítette azt az ellenzéki vezetőt, aki a "floridázók" elleni tüntetést bejelentette a rendőrségen.
Gyülekezési joggal kapcsolatos szabálysértés miatt a bíróság szerdán jogerősen figyelmeztetésben részesítette Káposznyák Istvánt, a Szolidaritás debreceni vezetőjét. Ezzel a döntéssel immár elmondható, hogy a debreceni önkormányzati tisztségviselők és cégvezetők országszerte elhíresült "floridázási" ügyének csak egyetlen személyi konzekvenciája lett: azt büntették meg, aki tiltakozott ellene.

Mint arról korábban beszámoltunk: népes debreceni delegáció utazott múlt év novemberében egy floridai energiakonferenciára. Az utazáson többek között részt vett Pajna Zoltán alpolgármester, Szekeres Antal jegyző, valamint több városi cég vezetője.

Időközben kiderült, hogy az amerikai szervezők nem tudtak magyar résztvevőkről. A Facebookra föltöltött fotók alapján nyilvánosságra került az is: a csoport egyes tagjai napoztak, pihentek, koktéloztak az óceánparton, holott az utat hivatalos látogatásként akarták feltünetni.

A kirobbant botrány következtáben Szekeres Antal debreceni jegyző és a debreceni vagyonkezeklő holding vezérigazgatója azzal próbálta megmagyarázni a történteket, hogy az út eredetileg hivatalos utazásnak indult, de "az utolsó pillanatban magánút lett belőle", így a költségeket - fejenként 700 ezer forintot - a résztvevők a saját zsebükből fizették.

)

Ez azonban azért különös, mert a jegyző és a vezérigazgató azt mondta: magánútjuk során a várost képviselték egy orlandói szakkiállításon. De ha ez így volt, akkor érthetetlen, hogy útjukat miért nem a város fizette, elvégre városi érdekből utaztak Amerikába.

Ezután flashmobot, azaz villámgyors tüntetést tartottak az Együtt-PM aktivistái a debreceni városháza előtt, hogy jelezzék: nem elégítik ki őket a városvezetők "floridázása" ügyében elhangzott hivatalos magyarázkodások.

A tüntetés után a rendőrség gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a flashmobot a hatóságnak bejelentő Káposznyák Istvánt, aki akkor még az Együtt-PM szövetség választókerületi elnöke volt. (E tisztségéről Káposznyák március elején lemondott.)

Az ügy azért került bíróságra, mert Káposznyák nem ismerte el, hogy szabálysértést követett el volna. A Debreceni Járásbíróság a szerdai ítéletében helybenhagyta a rendőrség döntését, így a tüntetés miatt a politikus jogerősen figyelmeztetésben részesült.

Káposznyák az ítélethirdetés után tudósítónknak azt mondta: abszurdnak tartja, hogy a "floridázás" miatt ő kapott büntetést, míg az érintett vezetők esetében az ügynek semmilyen személyi következménye nem lett.

A tárgyalásról a vagy.hu videót készített, amely itt megtekinthető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.