Cozma-ügy: Sztojka obszcén szavakkal illette az ügyésznőt

Raffael Sándort, a Cozma-ügy elsőrendű vádlottját a védője szerint nem "ölési szándék" vezette, "csak" halált okozó testi sértést valósított meg, s ennek megállapítását kérte a Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsától az ügy szerdai tárgyalásán; a bíróság csütörtökön hirdet ítéletet.

Kolorédi Adrienn ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy Raffael Sándornak egyáltalán nem volt "ölési szándéka", sőt ő kényszerült védekezésre több támadóval szemben. Mint mondta: a védence el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban, s amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt, mutogatva a szája szélét. Az ügyvéd emlékeztetett azokra a tanúvallomásokra, amelyek szerint a feldühödött Marian Cozmát két sportolótársa - Zarko Sesum és Uros Vilovski - sem tudta visszatartani, noha próbálták elhúzni, ellökdösni a helyszínről.

Sztojka Iván a Cozma-per egy korábbi tárgyalási napján a veszprémi bíróságon
Veszprém , KOzma ügy tárgyalása, Sztojka Iván

Az ügyvéd álláspontja szerint az utcán nem a vádlottak voltak "támadó pozícióban", ugyanis Raffael Sándorral szemben 8-10 férfi állt, míg Németh Győző másodrendű vádlott két emberrel küzdött. A védő azt kérdezte: hibáztatható-e Raffael Sándor, hogy a késért nyúlt, miután egy sörösüveggel "szétvágták a fejét" a diszkóban, az utcán pedig 8-10 ember támadta? Egy időre "elment" a látása, hallása és halálfélelme volt - mondta az ügyvéd.

Úgy fogalmazott, hogy védence pánikba esett és jogos védelmi helyzetben cselekedett. Utalt arra, hogy a törvény szerint ez akkor is megállapítható, ha valaki a támadás elhárításának mértékét túllépi, amennyiben azt ijedtségből vagy menthető felindulásból teszi. Az ügyvéd hivatkozott arra is, hogy Raffael Sándor a barátját, Németh Győzőt igyekezett védeni egy támadástól, amikor egy elé "berobbanó alakot" lábon akart szúrni. Az ügyvéd úgy fogalmazott: Raffael Sándor "szinte sokkot kapott", amikor azt látta, hogy "a keze Marian Cozma hasánál van" és ekkor a kést el is dobta.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Raffael Sándor a szúrást "egyedül, vádlott-társai tudtán kívül követte el". A védő vitatta a vád álláspontját az emberölés társtettesi elkövetését illetően, ugyanis szerinte a vádlottak nem szándékegységben cselekedtek. Mint mondta: Raffael és Németh egymástól teljesen elkülönülve helyezkedett el és védekezett a támadókkal szemben.

Sztojka Iván kiabálni kezdett az ügyésznővel

Sárosi Dóra ügyész a válaszában visszautasította az egyes védőbeszédekben az ügyészséget durván bíráló kijelentéseket, így például azt, hogy kreált, iratellenes és tisztességtelenül összeollózott bizonyítékokat tartalmaz a vádirat. Szerinte ezek a védői kijelentések "túlmentek a szakmai etika határain". Az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak - tette hozzá. Sztojka Iván harmadrendű vádlott ekkor kezdett el kiabálni, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a vádlottat a bíró azonnal kivezettette.

Raffael Sándor az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart - hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zarko Sesumnak és Ivan Pesicnek okozott sérülésekért.

Németh Győző az utolsó szó jogán egy 32 oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicnek pedig - akit ő szúrt vesén - felajánlotta az egyik veséjét. Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott szintén a Cozma-család bocsánatát kérte, míg Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával. A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-ügyben.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.