Cozma-ügy: Sztojka 'nem szuperman'

Nem adott helyt a Cozma-ügyet tárgyaló Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsa Sztojka Iván harmadrendű vádlott kérésének, hogy tartsanak az emberölés helyszínén tárgyalást.

A döntést a szerdai tárgyaláson ismertette Németh Balázs tanácsvezető bíró, aki szerint a helyszíni tárgyalás megtartása csak akkor lenne indokolt, ha a vádlott újabb vallomása tartalmazna olyan új tényt, amely szükségessé tenné a helyszíni bizonyítást. Ilyet azonban a vádlott nem terjesztett elő - jegyezte meg a bíró, utalva arra is, hogy a nyomozás során többször tartott a helyszínen bizonyítási eljárást a rendőrség és az ügyészség a vádlottak jelenlétében.

A bíró feltette a kérdést Sztojka Ivánnak, hogy "mi lenne az az új körülmény, közlendő, amivel kiegészítené a nyomozati és a bíróság előtt tett vallomásait". Sztojka Iván azt kérte, hogy a bírósági tanács jelenlétében végezzék el a bizonyítási kísérletet arra vonatkozóan, hogy a Patrióta lokál bejáratától mennyi idő alatt lehet felfutni a lépcsőn az emeleti helyiségig. Szerinte a rendőrség által mért öt másodpercnyi idő lehetetlenség, mint mondta: "nem vagyok Superman".

Sztojka Iván védekezésének a lényege ugyanis az, hogy amikor elkezdődött a lokál előtt az utcán a verekedés, ő kint tartózkodott ugyan, de a verekedésbe nem kapcsolódott be. Vallomása szerint azonnal visszafutott, felszaladt a lépcsőn, és kiabált az emeleti bárhelyiségben tartózkodó társainak, hogy jöjjenek, "balhé van". Ezzel szemben az ügyészségi (vádirati) álláspont az, hogy Sztojka tagja volt a Marian Cozmát az utcán támadók csoportjának, s csak a sportoló meggyilkolása után futott be az épületbe, illetve fel az emeletre vezető lépcsőn.

A bíróság a helyszíni tárgyalás megtartását az eljárás jelen állása, tényei és a vallomások alapján nem tartotta indokoltnak - közölte a bíró, így nem adott helyt a vádlott kérésének.

A szerdán kihallgatott tanúk közül senki sem látta az utcai verekedést, csak a diszkóban történtekről tudtak beszámolni. Az egyik tanú például hallotta azt a kiáltást, hogy "vigyázzatok, kés van náluk".

Csütörtökön a bíróság védett tanúk korábbi vallomásait ismerteti a vádlottakkal, ugyanis ők csak úgy voltak hajlandók vallomást tenni, ha a vádlottak nincsenek jelen a tárgyalóteremben.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2099. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.