Cozma-ügy: súlyosbított a Kúria

Az első és másodrendű vádlott ítélete nem változott, a harmadrendű Sztojka Iván büntetését 8-ról 13 évre súlyosbította a Kúria.

Részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben hétfőn a Kúria, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és másodrendű vádlott (Raffael Sándor és Németh Győző) jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum. Az új eljárást a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelme alapján indították. 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án ölték meg egy veszprémi szórakozóhely előtt, a segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették.

Sztojka Iván a Cozma-per egy korábbi tárgyalási napján a veszprémi bíróságon
Veszprém , KOzma ügy tárgyalása, Sztojka Iván

Az ítélet jelentős enyhítése igen nagy felháborodást váltott ki, amelynek hatására Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter (a térség országgyűlési képviselője) levélben fordult Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez az egyes bíróságok eltérő ítélkezési gyakorlata miatt. Később Navracsics visszautasította a vádat, hogy egy folyamatban lévő ügyben avatkozott volna be a független igazságszolgáltatás működésébe, mert szerinte egy jogerős ítélettel lezárt pert érintett a levelében.

A Kúria elnöke, Darák Péter nem tartotta szerencsésnek a miniszter felvetését, mert megítélése szerint azt a látszatot kelthetik, hogy a Kúriának vannak eszközei az alsóbb fokú bíróságokon folyó konkrét ügyekbe való beleszólásra, holott ez nincs így, és jogállamban nem is lehet. Ez ugyanis sértené a bírói függetlenség elvét, illetve a törvényes bíróhoz való jogot. A Kúriára egyedi ügyek csak rendes vagy rendkívüli perorvoslat törvényes útján juthatnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.