Cozma-ügy: felháborítja a Kúria ítélete a Jobbikot

A Jobbik szerint felháborítóan enyhe ítéletek születtek a Cozma-ügyben hétfőn a Kúrián. Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke kedden hangsúlyozta: pártja szerint pont az ilyen esetek miatt kellene visszaállítani Magyarországon a halálbüntetést.

A Kúrai részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és a másodrendű vádlottra jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztést helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum. A hétfői ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A tényállás tartalmazza azt is, hogy a három vádlott – Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván – és társai kifejezetten provokatív szándékkal mentek a szórakozóhelyre, támadóan léptek fel, belekötöttek a vendégekbe, és összetűzésbe keveredtek a sértettekkel.

Sneider Tamás hangsúlyozta: a Jobbik szerint az első három vádlottra a jelenlegi törvények szerinti legsúlyosabb, azaz életfogytig tartó börtönbüntetést kellett volna kiszabni. Az ellenzéki párt álláspontja szerint a jelenlegi büntető törvénykönyv (Btk) "túl liberális", ráadásul a bírói kar ezen belül is enyhébb büntetéseket szab ki, ami felháborító.

A Jobbik alelnöke kifejtette: a Cozma-gyilkosság, illetve a múlt heti domonyvölgyi gyilkosság azok az esetek, amelyek miatt "társadalmilag egyre inkább szükség lenne" a halálbüntetés visszaállítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.