Cozma-per: alig emlékeznek valamire a kézilabdások

Kimentették magukat azok a veszprémi kézilabdások, akiknek hétfőn kellett volna tanúként megjelenniük a Cozma-ügy tárgyalásán. A bíróságon ismertették a nyomozás során tett vallomásaikat, amelyekből az derült ki, hogy a bűntény körülményeiből kevés konkrétumra emlékeznek.

A Veszprém Megyei Bíróságon hétfőn folytatódott a Cozma-gyilkosság pere. A vádirat szerint 2009. február 8-án a veszprémi Patrióta lokál előtt Raffael Sándor szúrta szíven a román Marian Cozmát, Németh Győző döfte vesén a horvát Ivan Pesicset, és ő rúgta fejbe a szerb Zsarko Sesumot is.

A hétfői tárgyalási napon először a bűncselekmény kézilabdás sértettjeit - Pesicset és Sesumot - hallgatta volna meg a bíróság, ám mindketten kimentették magukat arra hivatkozva, hogy halaszthatatlan elfoglaltságuk akadt a jelenlegi klubcsapataikban Horvátországban, illetve Németországban. A bíróság elfogadta a két játékosnak azt a nyilatkozatát, miszerint fenntartják a nyomozás során tett vallomásaikat.

A tárgyalást vezető Németh Balázs bíró ezek után felolvasta a játékosoknak a különböző időpontokban tett rendőrségi vallomásait. Ezekből kiderült, hogy a kézilabdások csak homályosan emlékeztek a bűntény éjszakáján történtekre.

Pesics szerint semmilyen előzménye nem volt a lokál diszkójában kitört verekedésnek. A támadók váratlanul estek neki a barátnőjével táncoló Cozmának, a dulakodásba Pesics és Sesum mellett további két játékostárs, Uros Vilovski és Ivan Lapcsevics is bekapcsolódott. Pesics nem emlékezett arra, hogy pontosan miként zajlott a verekedés, de arra igen, hogy poharak, üvegek, székek repültek a levegőben, majd a támadók közül valaki egy erős ütést mért a fejére, amire válaszul az egyik elkövetőt - akit ugyan nem tudott azonosítani, de a sérülése alapján Raffaelről van szó - egy sörösüveggel fejbe vágta. Pesics azt állította, azért ütött az üveggel, mert a támadó kezében észrevett egy kést.

Meglepő kijelentést tett a horvát játékos az őt ért szúrásról: a nyomozás során nem tudta megmondani, hogy a diszkóban vagy a lokál előtti verekedés során szúrták-e vesén. Saját szavaival élve, többször is „filmszakadás volt a fejében" a történtekkel kapcsolatban. A Cozmát ért halálos döfést nem látta, csak azt, hogy hárman vették körbe a játékostársát, aki egyszer csak összecsuklott. A saját életveszélyes sérülését csak akkor vette észre, amikor a támadók már elmenekültek a helyszínről. Sokkos állapotban ő is elindult valamerre, amikor váratlanul felbukkant az üldözői elől elfutó Vilovski, aki a kezét a sebére szorítva a hátára kapta őt, bevitte a kórházba, és ezzel megmentette az életét.

Zsarko Sesumnak a nyomozás során tett vallomásai sem világították meg a bűntény homályos részleteit. A diszkóban kitört verekedésről Sesum annyi újdonsággal szolgált, hogy hallotta, amint valamelyik csapattársa magyarul azt kiáltja: „vigyázz, kés van náluk". A bár előtti verekedés során ő sem látta, hogy kiszúrta szíven Cozmát. Amint észrevette, hogy a csapattársa hanyatt vágódik a földön, először azt hitte, hogy csupán elájult, ezért odarohant hozzá, hogy kihúzza a nyelvét a torkából, nehogy megfulladjon. Amint föléhajolt, elsötétült előtte a világ, néhány pillanatra ő is elveszítette az eszméletét. Csak később tudta meg, hogy valaki fejbe rúgta.

A hétfői tárgyaláson a kézilabdás tanúk közül a jelenleg Németországban profiskodó Ilyés Ferencnek a vallomását is ismertették. Ilyés nem vett részt a diszkóban kitört verekedésben, az utcán történteknek is csak a végét látta. Ugyanakkor az úgynevezett felismerésre bemutatáskor azonosította Raffael Sándorban azt a személyt, aki a diszkóból fölfelé jövet a társainak azt kiabálta: „gyertek, szétb...ták a fejemet". Ilyés szerint ugyancsak Raffael volt az, aki az utcán azt üvöltözte a társainak, hogy „hozzátok a pisztolyt". Cozma meggyilkolását Ilyés sem látta, a történtekből csak arra emlékszik, hogy odarohant a földön fekvő társához, ölébe vette a fejét, látta, hogy nagy a baj, ezért azt kérte a körülötte állóktól, hogy azonnal hívjanak mentőt.

A kézilabdás sértettek és tanúk egybehangzóan azt állították, hogy az események rendkívül gyorsan játszódtak le, mindannyian elveszítették az időérzéküket, ráadásul Cozma halála valamennyiüket sokkolta. Pesics, Sesum és Ilyés azt is hozzátették, hogy az éjszaka folyamán alkoholt is fogyasztottak, ami szintén közrejátszhatott abban, hogy utólag nehezebb volt rekonstruálniuk az eseményeket.

A tervek szerint a veszprémi csapatnak az itthon játszó tagjait - Uros Vilovskit, Jevgenyij Luzsnyikovot és Gulyás Pétert - novemberben személyesen hallgatja meg a bíróság.

Emlékezők gyertyát gyújtanak Veszprémben, a gyilkosság helyszínén
Emlékezők gyertyát gyújtanak Veszprémben, a gyilkosság helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.