Cozma-per: a bírói talár és a kézilabdamez

A bírói talár alól nem villanhat ki a kézilabdamez – így fogalmazott a Cozma-per első rendű vádlottjának védője csütörtökön délelőtt a Győri Ítélőtáblán elkezdődött fellebbviteli tárgyaláson.

Nagy horderejű ügyben kezdte meg kétnaposra tervezett tárgyalását a Győri Ítélőtábla. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet – akik segítségére siettek – életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság tavaly nyáron Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván harmadrendű vádlott 20 év fegyházbüntetést kapott.

Fellebbezések nyomán került az ügy Győrbe. Az ítélőtáblán különleges biztonsági intézkedések közepette tartják a tárgyalást. Külön teremben kamerákon át követhetik a történteket a hozzátartozók, egy másikban az újságíróknak és a joghallgatóknak közvetítenek.

A fellebviteli tanácsot Nagy Zoltán vezeti, neki ez lesz az utolsó ügye, hiszen a sokat vitatott törvénymódosítás értelmében kora miatt meg kell válnia a talártól.

Mészáros Tamás ügyész röviden szólalt fel, s főleg általánosságban megfogalmazott mondatai voltak figyelemkeltőek.

Kimondta: civilizált társadalmakban a sértettek lemondanak a magánbosszúról, s az államra bízzák a büntetést. Ez történik ebben az eljárásban is.

 – Az ügyben teljesen érdektelen az áldozat, a sértettek s az elkövetők nemzeti, felekezeti vagy egyéb hovatartozása – hangsúlyozta, majd így folytatta: Fontos, hogy a közvélemény is rasszista felhangok nélkül értékelje a történteket. Arra is utalt: szerinte a Veszprém kézilabdacsapatának arányosan legalább annyi cigány szurkolója van, mint amekkora lehet a romák aránya Magyarországon.

Az ügyész arra is figyelmeztetett: ezzel együtt senki sem gondolhatja, hogy azért kell a törvény szigorát alkalmazni az elkövetőkkel szemben, mert romák.

– A szigorra azért van szükség, s azért képviseli ezt következetesen a vádhatóság, mert rendkívül súlyos bűncselekményt követtek el – fogalmazott.

Helmeczy László, a sértett Cozma család jogi képviselője mindenben csatlakozott az ügyészhez, akit idézett is: inkább túlzott alaposság, mint szemernyi kétség.

Az elsőrendű vádlott védője, Tuza Péter azonban a szemernyinél sokkal súlyosabb kétségeket látott az eljárásban. Úgy fogalmazott: ez az eljárás maga volt az eljárási szabálysértés.

Tuza azt mondta: egy bírót nem vezethetnek az érzelmei akkor sem, ha az áldozat egy méltán közkedvelt világsztár kézilabdázó.

– A bírói talár alól nem villanhat ki a kézilabdamez – hangoztatta.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte az eljárás során súlyos szerepet játszott az elkövetők származása.

– Az elsőfokú eljárás határozatában a bíróság következetesen romacsoportként említi az elkövetőket, noha származásuknak a bűncselekményhez semmi köze sincs – mutatott rá a védő.

Részletekbe menően sorolta az elsőfokú eljárás hibáit.

– Egyetlen tisztességes megoldás létezik: az ítélet hatályon kívül helyezése – jelentette ki.

Az utcán történteknek nem kellett volna szükségszerűen bekövetkeznie – tért rá a konkrét cselekményekre Tuza Péter. Arra célzott, hogy a tragédia helyszínén, az utcán Cozma nagy lendülettel elindult a vádlottak felé, nyilvánvalóan számítva a tettlegességre. A sértett tehát maga sem a jogos védelem talaján állt, mondta a védő.

A tárgyalás a védői beszédekkel folytatódik, ha ezek nem nyúlnak túl hosszúra, pénteken akár ítélet is várható.

 



 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.