Civilek tiltakoznak a Politikatörténeti Intézet ellehetetlenítése miatt

Nyilatkozatban tiltakoznak civilek "a kormánytöbbség jogállamiságot sértő újabb lépése", a Budapesten működő Politikatörténeti Intézet "ellehetetlenítése" miatt.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott dokumentum szerint "a támadás ezúttal a Politikatörténeti Intézet, illetve az annak kereteiben működő Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár ellen indult, az ott őrzött iratok jelentős részének rekvirálására irányul".

Mint írták: ezen fontos történelmi dokumentumok államosításának elfogadható szakmai indokai nincsenek, a kutatás pedig így nem könnyebbé, hanem nehezebbé válik. A civilek szerint az iratok "elkobzásának" kizárólag politikai okai vannak. A készülő törvénnyel - nézetük  szerint - tovább nehezítik az állami támogatás megvonásával egyébként is nehéz helyzetbe hozott intézmény közhasznú munkáját, tudományos tevékenységét és kritikai szellemi műhelyként való működését.

A petíciót több mint harmincan írták alá, közöttük Gombár Csaba szociológus, politológus, Heller Ágnes filozófus, Ferge Zsuzsa akadémikus, Németh Péter újságíró, Ormos Mária történész, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Ungvári Tamás író, Vásárhelyi Mária szociológus és Vörös T. Károly újságíró.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterként áprilisban az Országgyűlésnek benyújtott javaslata szerint az általános levéltárak nemzeti szintű levéltári intézményrendszerré alakulnának. A megyei levéltárak beolvadnának a Magyar Országos Levéltárba, és annak megyei szintű szervezeti egységeiként működnének, az együttes szervezet Magyar Nemzeti Levéltár néven működne. A megyei levéltárak intézményi önállósága a módosítás által megszűnne, a közfeladat-ellátás tartalmi elemei azonban nem változnának.

A javaslat a Politikatörténeti Intézet Levéltárában őrzött közokiratok Magyar Országos Levéltárnak (MOL) történő átadását is megalapozza.

A Politikatörténeti Intézet épületében működik - a mintegy 150 ezer kötetes könyvtár mellett - a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár. Ez a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő időszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait őrzi.

Az intézet jelenleg a Kossuth téri Igazságügyi Palotában található, ahová a kormányzati tervek szerint a  Kúria költözne vissza, amely eredetileg is használta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.