Civilek: nincs gazdája a környezetvédelemnek

Bárhova kerülnek is az új kormánystruktúrában a tovább aprózódó környezet- és természetvédelmi szakterületek, a zöldszektor kormányzati súlya az eddigi minimum alá süllyed – többek között ebben is konszenzus alakult ki a társadalmi zöldszervezetek és a szintén a civil szférából jött Sallai R. Benedek, a Fenntartható fejlődési bizottság LMP-s elnöke csütörtöki találkozóján.

Mint a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján Sallai elmondta, a találkozóra a testület összes tagjának meghívót küldött, ám a kormánypárti képviselők közül senki sem ért rá, ami valószínűleg előrevetíti, hogy mennyire fognak majd érdeklődni a következő ciklusban a zöldügyek iránt. A tárgyalások tartalmáról a bizottsági elnök elmondta: általános tapasztalat, hogy a civil szervezetek kétségbeejtő anyagi helyzetben vannak. – 2002-ben, amikor az első Orbán-kormány leköszönt, az állami támogatásuk, amit többnyire állami feladatok átvállalásáért kaptak, meghaladta az évi egymilliárd forintot. Az idei évre ez a keret országosan alig 78 millió forint – érzékeltette a változást Sallai R. Benedek. Miután a kormány nem csak a zöldeket, de a környezet- és természetvédelmet is látványosan leértékelte és magára hagyta, az elnök szerint a zöldbizottságra minden eddiginél fontosabb szerep hárul majd a környezetvédelmi problémák feltárásában és megoldásában.

Információink szerint a megbeszélésen kiderült: a civileket is aggasztja, hogy nem lehet tudni, hová kerülnek az egyes zöld szakterületek a kormányban. Szóba került a tárgyaláson a tervezett paksi bővítés ügye, valamint a Norvég Civil Alap elleni kormányzati támadás is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.