'Nyitva tartjuk!' - éjjel is maradnak a Ludwigban a múzeumfoglalók

Teljes átláthatóságot követelnek a szakmai pályázatok elbírálásakor és a döntési folyamatok során a Ludwig Múzeumot elfoglaló civil aktivisták. Pár tucatnyian vonultak az intézményt befogadó Művészetek Palotájához, és az épület egyik lépcsőjét is elfoglalták, éjszakára is maradnának.

"Fórum – összefogás a kortárs művészetért" – ez áll a feliraton, amely mögött művészek és művésztanulók vonultak a Ludwig Múzeumhoz csütörtök délelőtt. Szakmaiságot, autonómiát, átláthatóságot követeltek a kisebb transzparenseken. Majd 11:20-kor beléptek a Művészetek Palotájába, és követeléseiket kifeszítették a félemeleten. A biztonsági őrök azonnal figyelmeztették őket, hogy erre nincs itt lehetőség.

"Autonóm intézményeket, most! Átláthatóságot a politikai döntésekben" – ezt a molinót rögzítették az épületen belül, illetve a teraszára is, a külső szemlélődőnek készült üzenetet azonban egy percen belül eltávolították a biztonságiak. Közben a tiltakozók "Free Műcsarnok, free Ludwig" jelszóval követelik a két budapesti intézmény felszabadítását. A civil aktivisták az épületben akarnak maradni, egyelőre ebben rendőrök nem akadályozzák őket. Ha a múzeumfoglalók tervei érvényesülnek, 5-kor tartanak egy fórumot az akkorra megérkező társaikkal, és azon szavaznak a folytatásról. Tudósítónk csak keveseket vélt felismerni a korábbi teremfoglaló akciókról.

Dél körül – a biztonsági őrök hívására – a helyszínen rendőri egységek is megjelentek. Előbb igazoltatták a szervezőket és a résztvevőket, majd közölték velük, hogy tüntetésükkel bűncselekményt nem valósíthatnak meg, mások személyi szabadságát és mozgását nem akadályozhatják. Ezt a szervezők tudomásul vették, egyéb intézkedés nem történt.

Az aktivisták délután is a lépcsőn ültek háborítatlanul, közben mozgósítottak az 5 órás fórumra, amely a terveik szerint éjfélig tartana – bár a Müpa általában 11-kor zár. A fórum öt órakor kezdődött, körülbelül ötvenen vesznek részt rajta. Itt többek között arról vitáztak, hogy mi szolgálja jobban az akció sikerét: a polgári engedetlenség, vagyis az, ha a 10 órai zárás után is megpróbálnak bent maradni (kockáztatva ezzel, hogy esetleg rendőrök fogják elvinni őket), vagy az, ha betartják a szabályokat, és pénteken újabb fórumon folytatják a tiltakozást. A többség végül a maradás mellett döntött.

Székházfoglalás 2.0

Este 10 óra előtt a tüntetőktől kapott tájékoztatás szerint nem sikerült megállapodniuk a MüPa illetékeseivel az éjszakai bentmaradásuk feltételeiről; röviddel a zárás előtt az aktivisták beültek a bejárathoz, hogy ne tudják rájuk zárni az épületet. Közben gyűlnek a szimpatizánsok – és a biztonsági őrök is. Egyelőre bizonytalan, hogy maradhatnak-e a tüntetők, avagy kirakják őket a magánterületnek számító közintézményből. A Ludwig Múzeumban interregnum állapot állt be. Az állami önkény működésképtelenné tette az intézményt.

Testi jelenléttel

"A 17 órakor elkezdődött fórum úgy döntött, hogy a fórumozók nem hagyják el a MÜPA épületét és folytatják a polgári engedetlenséget. Mostantól testi jelenléttel tartjuk nyitva a Ludwig Múzeum ajtaját. Várjuk a szinpatizánsokat a Múzeumba egész éjjel!" – olvasható a szervezők esti felhívásában.

'Összefogásra kényszerít'

Elfogadhatatlannak tartják az információk titkosítását és a transzparencia hiányát a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum aktuális igazgatói pályázata kapcsán azok a civil aktivisták, akik csütörtök délelőtt tiltakoznak a múzeumnál. A "múzeumfoglalók" szakmai egyeztetést, intézményi és szakmai autonómiát, valamint átláthatóságot követelnek a kulturális döntésekben.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint az oktatás és a társadalom egyéb területein az utóbbi két évben lezajlott antidemokratikus gyakorlat elérte a képzőművészetet is: a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum szakmai előkészítés nélküli összevonása, a Műcsarnok pályázat nélkül kinevezett igazgatójának ügye, a Magyar Művészeti Akadémia indokolatlan közintézményi hatalommal és a közpénzek elosztásával való felhatalmazása, s végül a Ludwig Múzeum pályáztatásának átláthatatlansága.

"Mindez a kortárs művészet működésének ellehetetlenüléséhez vezet, s összefogásra kényszerít bennünket. Egy tényfeltáró fórum (május 9. 17.00–24.00) keretében nyilvánosan kívánjuk megvitatni a képzőművészeti intézményrendszer bénító problémáit és működésképtelenségének okait, valamint a kultúrára szánt közpénzek elosztásának kirekesztő gyakorlatát". A közlemény szerint egy héttel ezelőtt, 2013. május 2-án a Szabad Művészek csoport a Ludwig Múzeum igazgatói pályázata és a döntési folyamat titkosítása kapcsán, nyilvánosságot követelve levelet intézett Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyre ő a mai napig nem válaszolt.

Baloghra várnak

Az Összefogás a Kortárs Művészetért követeli a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát, és a Ludwig Múzeum igazgatói pozíciójára pályázók szakmai bizottság előtti meghallgatásán készült jegyzőkönyv titkosításának azonnali feloldását. "Az akció nem személyek ellen irányul, nem egyik, vagy másik jelölt melletti állásfoglalás". Meghívják Balog Zoltán minisztert, hogy 2012. május 10-én, 12 óráig jöjjön el a Ludwig Múzeumba. Vonja vissza a titkosítást! Hallgassa meg a civilekből és kortárs művészekből, szakemberekből álló szakmai fórum problémafelvetéseit.

Emmi: Minden rendben van

A törvényi előírásoknak megfelelően járt el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) akkor, amikor kiírta a Ludwig Múzeum igazgatói állására a nyilvános, a vezetői posztot nem hitbizománynak tekintő pályázatot - közölte a tárca sajtófőosztálya pénteken az MTI-vel. "Bencsik Barnabásnak, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának határozott időre szólt a mandátuma, ami 2013. február 28-án lejárt. Ezt a tényt a sajtóban megjelent írások szerint többen nem hajlandóak tudomásul venni, holott a demokratikus gondolkodás alapja a hatályos törvények tisztelete". Mint írták, a 2013. március 1-jén kiírt pályázatra két pályamunka érkezett, ezeket a miniszter jogszabályoknak megfelelően létrehozott javaslattevő bizottsága megtárgyalta és értékelte. A bizottság munkájában részt vett a műkritikusok nemzetközi szövetsége, az AICA magyar szekciójának elnökségi tagja is. Hangsúlyozták: a minisztérium munkatársainak és a bizottsági tagoknak a döntés-előkészítés ezen szakaszában a pályázók személyiségi jogainak védelmében titoktartási kötelezettsége van, a pályázókról és a pályamunkákról nem adhatnak információt. Az ezzel ellentétes állítások a hatályos magyar jogszabályok figyelmen kívül hagyásáról tanúskodnak.

Elmúltöév

"Bencsik Barnabás az előző kormány idején, Hiller István minisztertől egy akkor sokak által vitatott eljárást követően 2008-ban, öt évre kapta megbízatását. Intézményvezetői munkájához a minisztérium mindvégig, így az elmúlt három évben is minden támogatást megadott, szakmai munkájába senki semmilyen módon nem avatkozott bele" - áll az Emmi kommünikéjében.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a Ludwig Múzeum állami költségvetési intézmény, ezért vezetőjének megbízására a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek hosszú évek óta érvényben lévő rendelkezése vonatkozik, amelynek értelmében a határozott idejű vezetői megbízás lejártát követően új pályázati eljárás lefolytatása szükséges. Erről a tárca 2012. december 21-én kelt levelében tájékoztatta Walter Quienst, a Peter und Irene Ludwig Stiftung ügyvezető igazgatóját is. A miniszteri döntés határideje 2013. május 12., előtte a tárca személyesen is konzultálni kíván Walter Quiensszel a főigazgatói pályázat ügyében - áll végül a közleményben.

Sajtóhírek korábban arról számoltak be, hogy a Ludwig Múzeum igazgatói székéért folyó pályázati eljárásban a szakmai bizottság a jelenlegi igazgatóval, Bencsik Barnabással szemben Fabényi Júliát, a Műcsarnok egykori vezetőjét, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának jelenlegi igazgatóját javasolja a posztra.

Szabad Művészek: Teljes nyilvánosságot!

A képzőművészeket, művészeti egyetemistákat és oktatókat tömörítő Szabad Művészek csoport nyílt levelet írt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez, amely szerint a Ludwig igazgatói posztjára beadott két pályamunkát elbíráló szakmai bizottság tagjainak olyan nyilatkozatot kellett aláírniuk, mely szerint teljes körű titoktartási kötelezettség terheli őket "a pályázati anyagokban szereplő személyes adatok és egyéb információk, illetve a bíráló bizottság ülésén elhangzottak, továbbá a bizottság álláspontja tekintetében". Mivel a titkosítás eszközének szerepeltetését a Szabad Művészek csoport szerint az eljárásban semmi nem indokolja, ezért annak feloldására és a meghallgatás teljes jegyzőkönyvének azonnali nyilvánossá tételére szólította fel Balog Zoltánt. A Szabad Művészek korábban pályázata nyilvánosságra hozatalára kérték Fabényi Júliát, miután Bencsik Barnabás a bizottság ülése után saját maga vonatkozásában ezt már megtette.

Tiltakozók a Ludwig Múzeum bejáratánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.