Civil szervezeteket ment meg a csődtől Soros György szükségalapja

Állami forrásoktól eleső, kritikus anyagi helyzetbe került civil szervezetek kaptak támogatást a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) Szükségalaptól.

Nizak Péter, a szükségalap vezetőjének közleménye szerint a szükségalap a civil szervezetek legnagyobb nem állami támogatója Magyarországon: tavaly több mint 4 millió dollár, azaz mintegy 800 millió forint támogatást nyújtott a szervezet kuratóriuma, s idén is hasonló nagyságrendű donáció várható. A szeptemberi ülésen ismét nagy múltú, önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe került civil szervezeteknek osztottak ki támogatást.

A kuratórium támogatta a hajléktalan emberek érdekképviseletét felvállaló A Város Mindenkié csoport pályázatát. A támogatást a következő 13 hónap működési költségeire nyerték el.

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány józsefvárosi ártalomcsökkentő programjának folytatásához kapott forrást a szükségalaptól. Az alapítvány a program egy éves támogatására, valamint egy új helyiség egyéves bérleti díjának megteremtéséhez kért és kapott áthidaló támogatást a szervezettől.

Sikeresen pályázott az Ability Park Egyesület is. Az Ability Park komplex esélyegyenlőségi projekt, egy olyan interaktív élménypark, amely játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos emberek mindennapi helyzeteit.

Az Autizmus Alapítvány a Soros Alapítvány támogatásával jött létre 1989-ben, azóta közel tízezer embernek nyújtottak támogatást, ambulanciát, iskolást, módszertani központot működtetnek. A pályázatot kritikus finanszírozási helyzetük miatt adták be, s az elnyert összegből működési költségeik hiányzó részét pótolják.

Támogatást nyert el a nehéz anyagi helyzetbe került Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítvány is, amely 1993 óta sérült idegrendszerű, valamint a tanulási, viselkedéses vagy mozgásos problémákkal küzdő gyerekek számára nyújt mozgásterápiát és kognitív fejlesztésekkel.

Sikeresen pályázott a miskolci Dialóg Egyesület is, amely a közösségfejlesztés módszereivel vesz részt az észak-magyarországi településeken tapasztalható szociális és társadalmi krízisek felszámolásában.

A nagy számú beérkező pályázat miatt a kuratórium már csak a korábban beérkezett pályázatokat dolgozza fel, új jelentkezőket idén már nem tud fogadni.

A közlemény szerint az OSI több mint hetven országban tevékenykedik, hogy elősegítse az aktív és toleráns demokratikus rendszerek működését, amelyekben a kormány felelősséggel tartozik állampolgárainak. A 36 millió dolláros nemzetközi támogatási keret több mint egytizedét magyar szervezetek nyerték el 2010-ben.

A szükségalap októberben egymillió dolláros támogatást nyújtott a vörösiszap-ömlés áldozatainak, amelyet a helyreállítási munkálatokra fordíthat a kormányzat. A rendkívüli támogatás odaítélése mellett pályázati rendszerben további 3,1 millió dollárt osztott szét a magyarországi kuratórium - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.