Cipők, disznólábak és a semmiről semmit nem tudó rendőrség

Eltűnt legalább hat cipő a Duna-partról. A II. világháború idején a Dunába lőtt százaknak emléket állító bronz alkotások eltűnésével kapcsolatban a rendőrség kérdéseinkre válaszolva  csak annyit közölt, hogy még senki nem tett feljelentést az V. kerületi kapitányságon. Utóbb megtudtuk: azt a három pár cipőt, amelyek hiányáról a Gépnarancs beszámolt, ismeretlenek még 2005 nyarán távolították el az emlékhelyről.

Lopják a Duna-parti cipőket – közölte még szombaton a Gépnarancs. A lap fotókkal dokumentált írása szerint legalább hat cipőt távolítottak el ismeretlenek, láthatóan célszerszámokkal és nagy hozzáértéssel.

Lehet, hogy fémtolvajok vitték el a bronz cipőket, de az is, hogy valakik politikai megfontolásból el akarták tüntetni még az emlékét is annak, hogy egykor száz és száz férfit, nőt, gyereket lőttek a Dunába, csak azért, mert zsidó származásúak voltak – találgatta a lap, hogy mi történhetett.

Ezt kérdeztük mi is vasárnap kora délután a BRFK-tól.

– Tegye fel írásban a kérdéseit, és rendkívül gyorsan megválaszoljuk – mondta a BRFK sajtóügyeletese. Hát írtam:

„Mit tud a rendőrség az ügyről?" „Történt-e egyáltalán lopás?" – mert ne zárjuk ki annak a lehetőségét, ha az mégoly csekély is, hogy felújítási céllal hivatalosan vitték el a hiányzó szobrocskákat. „Melyik rendőri szerv nyomoz az ügyben és milyen bűncselekmény gyanújával?" „Mit mutatnak a térfigyelő kamerák felvételei?" „Vannak-e már gyanúsítottak?"

A válasz valóban postafordultával érkezett.

„Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányságára a kérdéses ügyben bejelentés, illetve feljelentés válaszunkig nem érkezett".

Visszakérdezhettem volna, hogy a BRFK központi ügyeletére, egy másik rendőrkapitányságára, a telefontanú számára vagy a 112-re nem érkezett-e feljelentés. Megkérdezhettem volna azt is, hogy változott-e az a törvényi szabályozás, miszerint a rendőrség akkor is köteles nyomozást indítani, ha maga észleli valamilyen bűncselekmény elkövetését, s ha nem változott, akkor a válaszukat érthetem-e úgy, hogy a rendőrség nem észlelte a cipők eltűnését?

Nem láttam értelmét.

Miután a térfigyelő kamera felvételeire vonatkozó kérdésre a füle botját se mozdította a sajtóelhárítás, arra következtetek, hogy a kérdéses helyen, bár felállítása óta többször meggyalázták az emlékhelyet, egyszer disznólábakat is tettek beléjük, nincs térfigyelő kamera. Esetleg van, de a kutya se figyeli az általa sugárzott képeket.

Úgy tűnik, ez az emlékmű nem olyan fontos, mint az a másik, pár száz méterre a cipők hűlt helyétől, amelyet a kormány állíttatott fel, s amelyet olykor több tucat rendőr őrzött egyszerre.

Cikkünk megjelenése után egy, az emlékhely sorsát kezdetektől figyelemmel kísérő – nevének mellőzését kérő – olvasónk emlékeztette lapunkat arra, hogy a 2005 áprilisában a Duna-parton elhelyezett 60 pár fémcipőből ismeretlenek még abban az évben (július 8-án) három párat, azaz hat darabot, eltávolítottak. Később négy cipőt a Dunában találtak meg. Kettőnek azonban nyoma veszett.

Forrásunk szerint csak az a hat cipő hiányzik ma is a Duna-partról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.