Cigányozás és váratlan fordulat az olaszliszkai perben

Jövő héten várható ítélet az olaszliszkai emberölés büntetőperében. Váratlan fordulatként a másodrendű vádlott bevallotta bűnösségét, többen viszont arra hivatkoztak, hogy nem voltak ott Szögi Lajos megverésekor, vagy akkor még fiatalkorúak voltak. Az egyik vádlott ügyvédje szerint 'a cigányok bátrak, ha sokan vannak'. A sértett ügyvédje azt mondta: a vádlottakat nem azért vádolják, mert cigányok, hanem mert bűnösek.

Befejeződtek az ügyvédi perbeszédek az olaszliszkai emberölés büntetőperének pénteki tárgyalásán, a Borsod megyei bíróság várhatóan egy hét múlva hirdet ítéletet az ügyben.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyerekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak. (Az elsodort kislány bátyja az elsőrendű, apja a másodrendű, anyja az ötödrendű vádlott.)

A pénteki tárgyalás első részében Ormay Gábor, a negyedrendű vádlott ügyvédje azt mondta: védence nem sokkal a tragédiát követően töltötte be 16. életévét, vagyis fiatalkorú volt a bűncselekmény időpontjában. A vádlott tagadja az ellene felhozott vádakat és a terhére rótt bűncselekményt, tárgyi bizonyítékok sem támasztják alá bűnösségét - közölte az ügyvéd.

'Ha sok cigány van együtt, rendkívül bátrak'

Hozzátette: az eset "mindenképpen brutális", véleménye szerint tömeghisztéria alakult ki a cselekmény idején, akkor, a bántalmazásban - mint mondta - az elkövetők próbáltak "dicstelen szerephez" jutni. Az ügyvéd úgy fogalmazott: ő kimondja, amit más nem, "a cigány elkövetők az értelmetlen pusztításra igencsak hajlamosak, és ha sok cigány van együtt, rendkívül bátrak". Védence azonban tagadja bűnösségét, ezért kéri a bíróságot, mentse fel a vádak alól, ha pedig mégis úgy ítéli meg, hogy a negyedrendű vádlott részt vett a cselekményben, büntetésként a törvényi minimumot szabja ki, amely büntetést egyébként már le is töltött.

Gadus Csaba, a hatodrendű vádlott védője beszédében kitért a védencével kapcsolatos vallomások ellentmondásaira. Többször idézte a sértett - Szögi Lajos - lányának vallomását, amely szerint a vádlottról úgy nyilatkozott, látta a helyszínen, de nem említette bántalmazóként.

Bemártották egymást a vádlottak?

Az ügyvéd fordulatként említett védence esetben más tanúvallomást is, illetve azt a titkos hanganyagot, amelyben az első- és a harmadrendű vádlott azt mondják, a hatodrendűt "be kell mártani". Indoklása szerint ezek alapján a vádlottat fel kell mentenie a bíróságnak és szabadlábra kell helyezni. Másodlagos indítványa: ha védencét mégis bűnösnek találja a bíróság - a terhére rótt cselekmény alól akkor is fel kell menteni, és el kell határolni az emberölést a testi sértéstől. Semmiképpen nem állapítható meg, hogy a hatodrendű vádlott végig részese lett volna a bántalmazásnak - tette hozzá. Megjegyezte: a tanúk vallomásaikban más elkövetőket is megneveznek, ellenük azonban semmiféle eljárás eddig nem indult.

A pénteki tárgyalás második részében a heted- és a nyolcadrendű vádlott ügyvédei és a sértett képviselője is szólt a bírósághoz, s az utolsó szó jogán minden vádlott felszólalt.

A hetedrendű vádlott kirendelt ügyvédje azt mondta: nincs olyan objektív bizonyíték, ami perdöntő lehetne annak kimondásában: védence részt vett a bűncselekményben. Ezért a jogi képviselő a vádlott felmentését kérte, illetve másodsorban halált okozó testi sértés megállapítását javasolta, minimálishoz közeli büntetés mellett.

A nyolcadrendű vádlott védőjének közlése szerint fiatalkorú védence nem volt jelen, amikor a bántalmazás történt, a tanúk és a vádlottak vallomásaiban is ellentmondások szerepelnek ezzel kapcsolatban. Azt kérte a bíróságtól, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel védencét a vádak alól, ha pedig másként ítélné meg a vádlott szerepét, úgy bizonyítékok hiányában mentse őt fel.

'Szögi Lajos nem önmagát verte-e agyon?'

A nyolc vádlott hét ügyvédjének védőbeszéde után a sértett jogi képviselője, Helmeczy László úgy fogalmazott: abban, aki először vesz részt a tárgyaláson, felmerülhet a kérdés, Szögi Lajos nem önmagát verte-e agyon, hiszen úgy néz ki, hogy a vádlottak nem csináltak semmit. Kitért a tanúk megfélemlítésére, s a vádlottaknak az eljárás során tanúsított magatartására, arra: megbánást egyáltalán nem mutattak. Hangsúlyozta, hogy a sértett gyermekei szeme láttára történt a bűncselekmény, ami maradandó kárt okozott a lelkükben.

Annyi lehetett a bűnsegéd, megtelne a terem vádlottakkal

A sértett ügyvédje hozzátette: Olaszliszka fogalommá vált azzal, hogy "itt a cigányok agyonvertek egy embert", de a vádlottak tette miatt vált fogalommá, nem etnikai hovatartozásuk miatt. Ebben az ügyben számtalan bűnsegéd van, "ha valamelyik vádlott őszinteségi rohamot kapna, megtelne a terem vádlottakkal" - közölte Helmeczy László.

Az ügyvéd a rendőrség munkájában is több hibát észlelt. Mint mondta, a helyszínen nem különítették el egymástól a gyanúsítottakat, és az egyik rendőri vezető azt a - másodrendű - vádlottat vitte el cigarettát vásárolni, akire most életfogytiglani fegyházbüntetést kért az ügyész, és aki már 13-szor volt büntetve különböző bűncselekményekért. Ezen mulasztások miatt "borzasztó hátrányt szenvedett" az egész ügy és ez pótolhatatlan - fűzte hozzá.

Nincs külön paragrafus a cigányokra, emberek vannak

Helmeczy László szerint számos esetben történt időhúzás a bírósági eljárás során, és hivatkoztak arra is, hogy a vádlottak nem azért ülnek a vádlottak padján, mert bűnösek, hanem cigány származásuk miatt. Ebben az ügyben azonban nem számít, ki milyen származású - szögezte le. Utalt arra: az egyik védőügyvéd védelemként emelte ki, hogy a cigányok heves vérmérsékletűek. Nincs a Btk-ban ilyen, "külön cigány személyekre ilyen paragrafus nincs: emberek vannak" - hangsúlyozta a sértett ügyvédje. Azt kérte a bíróságtól, hogy a törvény teljes szigorát alkalmazza az ítélet meghozatalakor.

A vádlottak valamennyien szóltak az utolsó szó jogán. Az elsőrendű vádlott - az elsodort kislány bátyja - bűnösnek vallotta magát. Mint mondta, ő maga sem tudja, hányszor ütötte meg a tanárt, de azt hangsúlyozta, hogy amikor ő otthagyta a helyszínt, Szögi Lajos még élt.

Váratlan beismerés

Váratlan fordulat volt a másodrendű vádlottnak - a kislány apjának - megnyilatkozása, hiszen a férfi eddig folyamatosan tagadta bűnösségét, ezért most elnézést kért még saját védőjétől is. Úgy fogalmazott, hogy két éve folyamatosan félrevezetett mindenkit, pedig bűnös, ezért bocsánatot kér. Hozzátette: lehet, hogy hamarabb kellett volna ezt beismernie. Azt mondta, ő is bántotta a sértettet, de az után bement a balesetet szenvedett gyermekéhez. A férfi a tárgyaláson sírva fakadt.

A harmadrendű vádlott azt mondta, hogy testvére miatt vállalta a bűncselekményt, ő maga nem vett részt a bántalmazásban. Felelősnek érzi magát, mert a kislányt rábízták és nem vigyázott rá eléggé; miatta meghalt egy ember. Az ötödrendű vádlott - a kislány anyja - nem tartja magát bűnösnek, a hetedrendű vádlott viszont felelősnek érzi magát, mert bár nem vett részt a verekedésben, látta azt és nem próbálta megakadályozni. A nyolcadrendű vádlott tagadta bűnösségét.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács a tárgyalást jövő péntekre elnapolta, aznap délelőtt ítéletet hirdet az olaszliszkai emberölés ügyében.

Vádlottak állnak a tárgyalóteremben
Vádlottak állnak a tárgyalóteremben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.