Cigány sors az Avason

Én is az Avason lakom tíz éve, mert a lányaimat a falunkban nem tudtam olyan iskolába járatni, amilyenbe akartak, de… én cigánynak tartom magam, és nekem nem jobb attól, hogy kikényszerítésből romáznak, hozzáteszem, a roma szóval sokkal több rosszat írtak már le rólunk, mint a cigány szóval.

Én akkor érezném jól magam, ha a cigány szónak lenne értéke ebben az országban, mint ahogy régen is volt. Azt is megmondom, hogy a két lányomból az egyik varrónőként dolgozik, kap havi hatvanezer körül, a másik elment Pestre, hostesskedik, rengeteg munkája van, mert beszél kicsit angolul, sokkal többet keres, mint mi hárman itthon

Avas
Avas

Mi a lakásunkat hitelre vettük, még kilenc évig fizetjük a törlesztést, ez sokat elvisz, bár én mindig dolgoztam, voltam szociális munkás, kisegítettem óvodában, iskolában, ősszel és tavasszal mindig megyek egy virágkötő mellé segíteni, a férjem húsz évet lehúzott a bányában, meg van rokkanva a derekával. Mire kinyögjük a részletet, meg a rezsit, nem marad pénzünk ennivalóra.

A szomszédokkal nincs semmi baj, de egy pár hónapja elkezdtek kérdezgetni, tudom-e, honnan jönnek ezek az új családok, mondtam fogalmam sincs, a bőrünk egyforma, de más közöm nincs hozzájuk. Nem foglalkoztam én ezzel, de tényleg sok új gyereket láttam a telepen. Tőlem jobban mernek kérni, mint a magyaroktól, belekapaszkodnak a kabátomba, úgy követelődznek, és ha nem adok, leköpnek vagy utánam rúgnak. A vasútállomáson a táskámat is kitépték a kezemből, de nem mertem elmenni a rendőrségre, mert féltem, hogy megjegyzéseket tesznek rám a fajtánk miatt.

Én a gyerekeket annyira sajnálom, egyszer voltam Tordán esküvőn, soha nem felejtem el, amikor lement a sorompó a vasúti átjárónál, előkerült, vagy húsz gyerek, koszosak voltak, és tudja mit vettem észre, hogy olyan kegyetlen a szemük. Bekopogtak a kocsik ablakán, verni kezdték, ha valaki nem tekerte le. Mi nem féltünk persze, kinyitottuk a kocsi ajtót, az egyik kislány mindjárt benyúlt, és kikapta az ölemből a chipses zacskót, aztán összetette a kezét, hogy adjunk pénzt. Aki adott, annak táncoltak, én lefogtam a kislányt, hogy ne riszálja magát előttünk, és sírtam utána a kocsiban.

A Lyukóvölgyet mindenki ismeri itt Miskolcon, onnan úgy küldik reggel a gyerekeket lopni, mint más gyereket az iskolába, oda a rendőrök se nagyon mernek kimenni. És most jött ez a nagy beköltözés Ózdról, Felsőzsolcáról, ki tudja honnan, ide az Avasra, ez nem tett jót nekünk. Hiába mondogatják az oktatást, aki gyerek ilyen kegyetlen körülménybe születik, az kegyetlen is lesz.

Szerintem, ki kéne már a mi ügyünket beszélni, hogy ne kasztosíthassanak bennünket, de ha kimondják, hogy a csatornafedelet, meg a fémet a cigányok szedik fel, az utcai rablásokat Miskolcon ők követik el, akkor, tessék néven nevezni őket, és azokat az ingatlanosokat, bankosokat, ügyvédeket, mit tudom én kiket, akik nélkül itt az Avason ezek a családok nem jutottak volna tömegesen lakáshoz. Ne úgy maradjon meg a köztudatban, hogy már megint csak a cigányok voltak azok, akik csaltak, mert a magyarok nélkül ez nem ment volna.

Lejegyezte: Matkovich Ilona

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.