CET: legkorábban tíz hónap múlva nyithat

Legkorábban tíz hónap múlva nyithat meg a Duna partján épült CET. Most kezdődik az épület műszaki felmérése. A munkára kiírt tendert az eredeti építészek, Kasper Oosterhuis és a Hartvig Építész iroda nyerte el.

A fővárosi önkormányzat CET-ügyben is visszatért a kezdetekhez. Kasper Oosterhuis holland tervező újra tendert nyert, ezúttal a műszaki-építészeti hibák feltárására, illetve a kijavítás módjára kiírt fővárosi pályázatot. Nem egyedül, hiszen a tendernyertes csapatban az a Hartvig Építész iroda is helyet kapott, amely eredetileg az acélszerkezetet tervezte.

Az üzletbelsők kialakítás a leendő bérlők feladata - de ezt a főváros vitatja

Mint emlékezetes, Oosterhuis készítette a Duna-parti multifunkcionális központ építészeti terveit. Nem kis részben éppen ezen látványos terv miatt nyert a beruházó Porto Investment Kft. a fővárosi Közraktárak hasznosítására kiírt 2005-ös pályázaton. Csakhogy később a Porto sokallni kezdte az egybefüggő üveghéj megvalósításának költségeit, így új terveket készíttetett és szerződést bontott Oosterhuis-sal. A holland tervező minden fórumon tiltakozott terveinek kisajátítása és elferdítése miatt.

A Porto ennek ellenére a módosított tervek alapján rendelte meg a kivitelezést a WHB Építő Kft-től, amely 2010 végén készre jelentette az épületet. Csakhogy a Porto időközben szerződést bontott az immáron új vezetéssel bíró fővárosi önkormányzattal, amely viszont nem vette át az épületet. De a WHB addig nem vonult le a területről, amíg ígéretet nem kapott a végszámla kifizetésére. A főváros végül tavaly októberben 95 százalékos diszkontáron megvette a WHB követeléseit, amelyből kifizethette az alvállalkozókat. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes szerint ez azért volt jó döntés, mivel így érvényesíthetik a szavatossági jogokat.

A pénteki sajtótájékoztatón azonban kiderült, hogy a hibák kijavítására új közbeszerzési pályázatot hirdetnek, annak függvényében, hogy milyen hibákat tár fel az eredeti tervezők alkotta csapat. A vizsgálódásra négy hónapot szánnak, míg a hibák kijavítására további fél évet. Bagdy hangsúlyozta ugyan, hogy minél előbb megnyitnák a központot, de az időpontról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A Népszabadság további költségeket firtató kérdését azzal hárította el, hogy ez még a műszaki felméréstől függ. Annyit azért elárult, hogy szeretnék 10 milliárd alatt tartani a végösszeget. Eddig 8,5 milliárd forintot költöttek az épületre. Oosterhuis annyit azért elárult, hogy az acélszerkezetet nem bontják el, mint ahogy az üvegtetőt is csak a szükséges helyeken javítanák ki.

Mindez egybevág a tavalyi birtokbaadási jegyzőkönyvben foglaltakkal. Ennek tanúsága szerint a WHB és a fővárosi önkormányzat egyaránt kijelentette, hogy elfogadják az Atrox Kft. által korábban készített műszaki állapotfelmérést. A több mint százoldalas jelentés szerint a garanciális javítások elvégzése legfeljebb két-három hónapot vehet igénybe, utána az épület megnyitható. A főváros most mégis újat rendelt meg.

A Porto időközben büntetőfeljelentést tett, mivel állításuk szerint Kasper Oosterhuis oly módon készítette el és adta át a megrendelőnek az acélhéjszerkezet amúgy is hiányos tenderdokumentációját, hogy az abban általa statikusként megnevezett mérnökiroda nem is vett részt a tervezési munkában. Márton Imre, a Porto ügyvezetője mondott volna még mást, is, de nem engedték be az épületbe. A holland tervező visszautasította a vádat, Bagdy Gábor pedig közölte, hogy a cég folyamatosan perekkel akadályozza az épület átadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.