CET: a Kúriához fordul a főváros

A budapesti önkormányzat a Kúriához fordul jogorvoslatért a Pécsi Ítélőtáblán a CET-perben hozott közbenső határozat miatt.

A budapesti önkormányzat a Kúriához nyújt be fellebbezést a Pécsi Ítélőtáblán tegnap a CET-perben hozott közbenső határozat miatt. Ebben kimondták, hogy a főváros köteles megfizetni az MKB Banknak a 2008-ban a beruházással kapcsolatban kötött háromoldalú hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot. Az önkormányzat azonban úgy véli, hogy a szerződés megszűnésének nem az a módja érvényesült, amire az ítélőtábla hivatkozik.

A bejelentés ellenére a budapesti városvezetés láthatóan kész tényként könyvelte el a milliárdos fizetési kötelezettséget. Tarlós István főpolgármesterből már a közgyűlésen – egy ettől teljesen független napirend tárgyalása közben – kibukott: másodfokon 12 milliárdot bukott az önkormányzat a CET-perben. Ezt később Bagdy Gábor úgy finomította, hogy a fenálló pénzügyi adósság 25,3 millió euró (7,5 milliárd forint), bár rögtön hozzátette, hogy a bíróság a fizetendő összeget pontosan nem határozta meg.

A fővárosnak egyelőre fogalma sincs arról, hogy miből fizeti ki az MKB követelését. Kevesebb pénzt kapnak a színházak, vagy nem jár annyi busz – tárta szét a karját a pénzügyi főpolgármester-helyettes. A Bálna – korábbi nevén CET – visszavételét mindezek ellenére továbbra is sikerként könyveli el a főváros. Holott az eredeti menetrend szerint a hitelt többéves futamidő alatt a Porto fizette volna ki, mint ahogy az üzemeltetés kockázata is az övé lett volna. A városvezetők viszont úgy számoltak, hogy végül 31 milliárdra tett volna szert az épüet révén a „máltai strandon” bejegyzett cég.

A főváros viszont magának szerette volna ezt a bevételt. Csakhogy az elhúzódó megnyitás miatt a korábbi bérlők visszaléptek, az új jelentkezők pedig a korábbi bérleti díj töredékéért hajlandóak csak üzletet nyitni a volt Közraktárakban. S hogy ne üresen nyíljon meg az épület, a főváros két saját cégét, a Budapest Galériát és a CSAPI használtcikk-piacát költözteti ide, illetve a legújabb tervek szerint félmilliárdból alakít ki rendezvényközpontot. Mindezt az október végére tervezett megnyitóra. 

S hogy minden simán menjen – az épület árvízvédelmi védvonalként való nemzetbiztonsági kockázatára hivatkozva – a főváros a közbeszerzési törvény hatálya alól is felmentést kért összesen 1,3 milliárd forint értékben. Az ellenzék viszont a kérést tartotta kockázatosnak. Tüttő Kata (MSZP) szerint ilyen alapon a római-parti gátat is közbeszerzés nélkül építik majd fel. Felvetésére nem kapott választ. A kormánypárti többségű testület pedig megszavazta az előterjesztést. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.